Važne preporuke: Kako se zaposleni i kupci trebaju ponašati u tržnim centrima

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

S obzirom da je odobreno otvaranje tržnih centara u okviru ublažavanja mjera sprječavanja širenja novog soja koronavirusa, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva objavio je preporuke kojih se trebaju pridržavati vlasnici trgovina, ali i zaposleni i mušterije.

Federalni zavod za javno zdravstvo izdao je Preporuke za spječavanje infekcije u trgovinama, uslužnim djelatnostima i malim obrtima, tržnim centrima.

Opće preporuke između ostalog podrazumjevaju da se zaposlenicima pruže informacije i edukacija vezano za prevenciju širenja COVID -19, kao i higijenu ruku, respiratornu higijenu, izbjegavanje dodirivanja lica.

Među općim preporukama su:

-redovno čišćenje prostorija standardnim deterdžentom a potom dezinfekcija, najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja,

-kontinuirana dezinfekcija horizontalnih površina, šteka, rukohvata i ograda,

-osiguranje dezinfekcije obuće na ulazu u objekat, provjetravanje prostorija, insistiranje na čestom pranju ruku ili dezinfekciji, kako zaposlenika tako i mušterija.

-insistiranje da svi uposlenici nose maske, a rukavice i zaštitu za oči u ovisnosti od usluge, kao i insistiranje da sve mušterije nose maske.

-ako je moguće organizirati rad u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremenski period u kome će se izvršiti čišćenje i dezinfekcija prostora.

-uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru

-ograničiti broj mušterija koji borave istovremeno u trgovini, preporuka je jedna mušterija na 10 metara kvadratnih, a u manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske. 

Kada je riječ o tržnim centrima, preporuke su:

-osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.
-zbog kontrole broja mušterija preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1-2 metra.
-broj mušterija koje mogu biti u isto vrijeme unutar centra odrediti prema površini prostora. Preporučuje se 10 metara kvadratnih 
po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100 kvadrata.
-unutar trgovačkog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.
-preporučuje se pojačna kontrola ventilacije prostora, sa dodavanjem više vanjskog zraka u sistem za ventilaciju. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.
-na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora, a najbolje ispred ulaza u svaku trgovinu, postaviti sredstvo za dezinfekciju sa uputstvom za korištenje, kako bi bilo dostupno uposlenicima i mušterijama.
-preporučuje se da se smanji broj predmeta namjenjenih sjedenju i odmoru kupaca u zajedničkim prostorima centra, kako bi se smanjilno nepotrebno zadržavanje.
-preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između smjena bude vremenski period u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.
-za pojedine djelatnosti primjenjuju se specifične preporuke dostupne od nadležnih ustanova (trgovine, ugostiteljski objekti, sportsko rekreativni kapaciteti, bazeni, hoteli, frizerski/kozmetičarski saloni i sl.).

Preporuke za mušterije

-voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.
-zadržavati se što kraće pri obavljanju trgovine.
-osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj trebaju odgoditi svoj
odlazak u trgovački centar i javiti se svom ljekaru.

Preporuke za osoblje trgovačkih centara

-voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.
-zaposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru. Poželjno je da uposlenici vode računa o svom zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate
pojavu simptoma kao što su kašalj, umor, otežano distanje.

Date su i preporuke za trgovine i zanatske radnje, između ostalog da se NE ISPROBAVAJU odjevni predmeti u trgovinama s tekstilnom robom, a posebno je rizično isprobavanje predmeta koji se oblače preko glave.

-Ako je neophodno isprobati predmete, isprobana roba se mora spremiti na dva dana u za to predviđen prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju, a isto važi i za odjevne predmete iz povrata.

Detaljnije o svemu možete pročitati na ovom LINKU.