12 2
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 29, 2021 @ 16:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Uz povećanje broja novih infekcija COVID-19 virusa u BiH i Evropi obratila se rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, dr. Ingrid Mekdonald (Macdonald) i govorila o potrebi balansiranja javno-zdravstvenih i društvenih mjere koje osiguravaju da se škole posljednje zatvaraju i prve otvaraju. Ovo uključuje i kontinuirane napore na nastavljanju masovne vakcinacije širom zemlje

– Vidimo da se broj zaraženih virusom COVID-19 povećava u čitavoj Bosni i Hercegovini. Ovo nije neočekivano. Kao što vidimo, na globalnom nivou i u Evropi, brojevi rastu kako počinje ovaj takozvani četvrti talas. Znamo da moramo udvostručiti mjere koje mogu pomoći da se spase životi. Ali, ove mjere moraju biti izbalansirane, jer jedna od stvari koje su Ujedinjeni narodi u Bosni i Hercegovini uvijek zagovarali je ujednačavanje zaštite javnog zdravlja sa njihovim društveno-ekonomskim uticajem – kazala je Mekdonald.

Ovakav stav se najviše odražava na obrazovanje. Zadnje dvije godine, obrazovanje djece je bilo isprekidano. Nisu išli u škole i često su imali online nastavu. Ovo nije zdravo za njih i niko ne zna kakve će biti posljedice.

– Škole moraju biti otvorene. Jedan od načina kako ovo možemo osigurati je da se svi pridržavaju osnovnih mjera. Znamo da je nošenje maski djelotvorno. Znamo da je pranje ruku i održavanje distance učinkovito u sprječavanju širenja virusa. Ali najvažnije je što vidimo jeste koliko su vakcine važne. Bosna i Hercegovina ima dovoljan broj vakcina u ovom trenutku, tako da svi mogu otići i vakcinisati se. izuzetno je važno, da iskoristite ovu priliku – dodala je UN-ova koordinatorica.

LIDER