OBAVEZNO PROČITATI: Važnost pravovremenog otkrivanja ortodontskih anomalija kod djece

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Naziv ortodoncija potječe od dviju grčkih riječi: orthos, pravilni, te odous, odontos, zub. Ortodoncija je stomatološka struka, koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi, te međučeljusnog odnosa tijekom rasta i razvoja pa i poslije. Suprotno uvriježenom mišljenju da je cilj ortodoncije isključivo estetika, valja napomenuti kako su “ravni zubi”, osim za lijep izgled, važni i za zdravlje cjelokupnog žvačnog sustava, a time i cijelog organizma.

Pravilan položaj zubi u čeljusti i pravilni međusobni kontakti osiguravaju ravnomjeran prijenos žvačnog tlaka, a on smanjuje opterećenje pojedinog zuba. To znači da čuva potporno tkivo zubi od preopterećenja i propadanja (parodontoza), a samim tim produljuje životni vijek zubi, tj. štiti ih od ispadanja. Iako se zubi na prvi pogled mogu činiti “ravnima”, odnos između gornje i donje čeljusti može biti nepravilan. To može uzrokovati glavobolje i probleme sa čeljusnim zglobom. Neke ortodontske nepravilnosti su nasljedne, a neke se stječu.

Najčešće ortodontske nepravilnosti su: pokrovni zagriz, progenija (izbačenost ili izvučenost donje čeljusti), razne kompresije (zbijenosti), otvoreni i unakrsni zagriz. Bitno je pravodobno uočavanje ortodontske nepravilnosti.

Nakon RTG pregleda ortodontske analize i utvrđivanja anomalije (nepravilnosti), može se pristupiti ortodontskom liječenju. Ono se temelji na spoznaji da se kost može preoblikovati. Grana medicine znana kao biomehanika, bavi se, među ostalim, izučavanjem utjecaja sila na kost u različitim stadijima njezina razvoja. Zahvaljujući tome, tijekom rasta i razvoja u školskoj dobi možemo preventivno djelovati ili ispraviti i pravilno usmjeriti postav zubi i razvoj čeljusti.

ČITAJ JOŠ:  U BiH prošle godine uvezeno mobitela u vrijednosti 229 miliona KM

Ortodontske naprave

Ortodonske naprave dijele se na mobilne i fiksne, znači, na one koje pacijent sam stavlja i skida te na one koje postavlja i na njima korekcije čini ortodont specijalist. Fiksne, nepomične aparate postavlja ortodont izravno u ustima dok se mobilni, pomični aparati izrađuju u zubnom laboratoriju.

Fiksne ortodontske naprave

Fiksni ortodontski aparati pričvršćeni su na zube na takav način da ih može ukloniti samo terapeut (ortodont). Postoje određeni ortodontski slučajevi koje nije moguće riješiti mobilnim napravama, osobito rotacijska i translacijska pomicanja zubi, pa u tim slučajevima pribjegavamo fiksnim aparatima. Prednost je tih aparata u tome što se u aktivnom dijelu terapije brže postižu rezultati, jer sile djeluju stalno, a rezultati su precizniji.

Fiksna ortodontska terapija je jednostavna tehnika u kojoj se bravice (metalne, odnosno estetske – porculanske, prozirne) i dodatni elementi fiksiraju na zube. Fiksne aparate postavlja i uklanja isključivo ortodont, stoga se može reći da je time osigurana potpuna kontrola liječenja. Pravilno odvijanje terapije, a time i očekivanje pozitivnih rezultata, ostvarit će se onda kada se u potpunosti zadovolje individualno odabrane predradnje koje određuje ortodont. Fiksne ortodontske naprave sastoje se od elemenata koji se fiksiraju na zubima i elemenata koji se po potrebi mijenjaju na svakom kontrolnom pregledu.

Prstenovi i bravice se fiksiraju. Prstenovi obuhvaćaju najčešće prve kutnjake i/ili druge kutnjake u svakoj čeljusti. Oni su sidrišta fiksne ortodontske naprave. U posljednje vrijeme umjesto prstenova upotrebljavaju se tube (cjevčice) koje imaju istu funkciju. Bravice se lijepe na svaki zub i uloga im je da drže luk ili žicu. One mogu biti metalne ili od prozirnog materijala (estetske). Luk ili žica dio je fiksne ortodontske naprave koji se mijenja. On se veže na bravice uz pomoć gumica ili metalnih tankih žica (vezilica).

ČITAJ JOŠ:  Brza hrana kvari raspoloženje, naročito ženama

Među najnovijim dostignućima u ortodontskim fiksnim napravama mogu se spomenuti revolucionarne samoligirajuće bravice koje provode male sile i male frikcije (trenja) te svojim mehanizmom skraćuju vrijeme liječenja i omogućuju kontrolu terapije. Ortodontskim aparatima, pomičnim ili fiksnim, danas se postižu zavidni rezultati. Suprotno općem mišljenju ne postoje bolji ni lošiji aparati; fiksni imaju svoje, a mobilni svoje indikacije.

Indikacije

Indikacije za liječenje ortodontskih nepravilnosti u djece:

 • poboljšanje međuzubnog odnosa pri obostranom unakrsnom zagrizu, obrnutom preklopu, otvorenom zagrizu, dubokom zagrizu kao i pomaku i nagibu pojedinih zubi
 • odvikavanje od nepodesnih navika (sisanje palca, prsta, neanatomskih dudica, duga upotreba bočica, disanje na usta, sisanje predmeta, pritiskivanje jezika na zube, držanje olovke u ustima za vrijeme učenja, podbočena ruka na obrazu, podmetanje šake pod obraz pri spavanju, način spavanja čučeći itd.)
 • korekcijski zahvati radi poboljšanja estetike i izgovaranja glasova
 • korekcija nepravilnog položaja pojedinih zuba pri kompresiji (zbijenosti) i dijastemi (razmaku)
 • smještaj “potonulog” zuba u zubni niz, odnosno izvlačenje zuba ako je zaglavljen
 • korekcija zubnog luka u slučaju prekomjernog broja zubi, gubitka ili preranoga gubitka te urođenog nedostatka zubi, usklađivanje vremena i tempa razmjene mliječnih zubi s trajnim zubima…
ČITAJ JOŠ:  Ovo je mali trik koji će vam pomoći da osvojite svakog dečka!

Indikacije za liječenje ortodontskih nepravilnosti u odraslih:

 • priprema za izradu fiksnih ili mobilnih protetskih nadomjestaka
 • korekcijski zahvati radi poboljšanja estetike i izgovaranja glasova
 • poboljšanje međuzubnog odnosa pri obostranom unakrsnom zagrizu, obrnutom preklopu, otvorenom zagrizu, dubokom zagrizu kao i pomaku i nagibu pojedinih zubi
 • uspostavljanje optimalnog međučeljusnog odnosa
 • korekcija nepravilnog položaja pojedinih zubi pri kompresiji (zbijenosti) i dijastemi (razmaku)
 • potreba rasterećenja čeljusnog zgloba
 • smještaj “potonulog” zuba u zubni niz, odnosno izvlačenje zuba ako je zaglavljen
 • raspoređivanje preostalih zubi u slučaju gubitka ili urođenog nedostatka zubi…

Izbor i vrsta aparata (mobilnog ili fiksnog), ovisi o dijagnozi pacijenata i o dobi u kojoj je terapija započeta. U svakom slučaju ranom prevencijom i terapijom pripomoći ćemo bržem i uspješnijem ispravljanju nepravilnosti čeljusti i zubi. Često se nedostatak zubi može kvalitetnije riješiti fiksnom ortodoncijom nego protetikom. Na kraju ne treba zanemariti estetiku, jer pri kontaktu s ljudima prvo se uočava nečije lice, osmijeh i lijepi zdravi zubi. Lijepi zubi podižu samopouzdanje, što vas čini zadovoljnijima i uspješnijima.

Dobre vijesti su kako u Stomatološkoj ordinaciji D&N u Zenici ordinira specijalist stomatološke ordinacije, tako svi oni koji imaju ortodonski problem ili žele provjeriti da li on postoji kod njihove djece mogu dogovoriti svoj termin pozivom na broj 032 488 028. Reaguje na vrijeme, spriječite anomaliju kod vaše djece i omogućite im pravilan razvoj vilica i zuba.

072INFO TV