Portal 072info

Već kupili i internet domenu: Nakon Srbije, njemački trgovački gigant Lidl dolazi u BiH?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najveći trgovački lanac u Evropi, njemački Lidl, razmatra opcije ulaska na tržište Bosne i Hercegovine, a jedan od dokaza za to je da su već kupili nacionalnu internet domenu u BiH – www.lidl.ba, saznaje BiznisInfo.

O namjerama Lidla da uđe na bh. tržište špekulira se već neko vrijeme, ali kompanije nikada nije zvanično potvrdila svoje namjere.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Činjenica da su kupili nacionalnu internet domenu u BiH sama po sebi nije dokaz da će uskoro otvoriti centre u našoj zemlji, ali jeste jasan pokazatelj najmanje dvije stvari.

Kao prvo, da Lidl detaljno prati dešavanja u našoj zemlji, a kao drugo da imaju u planu, prije ili kasnije, pokrenuti određene poslovne aktivnosti u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako se saznaje, vlasnik domene www.lidl.ba je “Lidl Stiftung u. Co. KG”, Stiftsbergstr, 1 74167 Neckarsulm, Njemačka. Na domeni trenutno nije napravljena nikakva internet stranica, već je ona preusmjerena na Lidlovu međunarodnu domenu www.lidl-info.com.

Internet domena se obično kupuje unaprijed, prije ozvaničenja ulaska neke kompanije na strano tržište, kako bi se izbjegla mogućnost da neko drugi kupi domenu s nazivom firme i kasnije ucjenjuje kompaniju i pokuša je prodati po višestrukoj cijeni, što se često dešava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BiznisInfo je kontaktirao Lidl s upitom da li imaju namjeru ulaska na bh. tržište. Iako nam rečeno da će odgovor dobiti ubrzo, ni nakon nekoliko dana on nije stigao.

Inače, ranije se špekulisalo da će Lild u BiH kupiti neki od velikih lanaca, na prvom mjestu Bingo, što je kasnije demantovano. Također se špekulisalo da je Lidl već kupio jedan Konzumov objekat u BiH, što su iz hrvatske kompanije odmah demantovali.

Treba reći da kupovina nekog od postojećih lanaca nije jedino rješenje, što pokazuje slučaj Srbije, gdje je Lidl, umjesto kupovine postojeće mreže, odlučio, i već započeo gradnju velikog broja vlastitih objekata, pa nije isključeno da isto uradi i u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Lidl je u ekspanziji kada je riječ o našem regionu pa bi širenje u BiH bilo logičan razvoj događaja.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME