Večeras će se na nebu poklopiti puni Mjesec, pomračenje i komet

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Komet 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková noćas će biti najbliži Zemlji u proteklih 30-ak godina, a spektakl na nebu upotpunit će i puni Mjesec kojeg u isto vrijeme prati i pomračenje.

Na noćnom nebu večeras nas čeka pravi spektakl. Dok će nebom prolaziti zeleni komet 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková kojeg prati njegov ljubičasti trag, čekat će nas i djelomična pomrčina punog Mjeseca.

Za razliku od potpune pomrčine, Mjesec, Zemlja i Sunce će se poravnati tako da će naš satelit biti djelomično zasjenjen. Pomrčina će se najbolje vidjeti u Europi i Africi, ali i tad će trebati dobro gledati kako bi se uočio nešto slabiji sjaj Mjeseca.

ČITAJ JOŠ:  SMANJITE TEMPO I ČUVAJTE ZDRAVLJE: MC Stojan se povukao zbog zdravstvenih problema

Sam Mjesec snažno će obasjati nebo i vjerojatno pokvariti pogled na komet. Krajem decembra je bio najbliže Suncu i tad su mnogi astronomi snimili prekrasne fotografije kometa.

Komet je od Zemlje udaljen oko 12 milijona kilometara i juri brzinom od 82.000 km/h. Ovo je inače najbliže što nam se približio u više od 30 godina, a večeras će ga astronomi moći promatrati na zapadnom nebu u zviježđu Herkula, prenose 24sataEarthSky.

GODISNJICA
MARKETING