Portal 072info

Večeras će se na nebu poklopiti puni Mjesec, pomračenje i komet

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Komet 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková noćas će biti najbliži Zemlji u proteklih 30-ak godina, a spektakl na nebu upotpunit će i puni Mjesec kojeg u isto vrijeme prati i pomračenje.

Na noćnom nebu večeras nas čeka pravi spektakl. Dok će nebom prolaziti zeleni komet 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková kojeg prati njegov ljubičasti trag, čekat će nas i djelomična pomrčina punog Mjeseca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za razliku od potpune pomrčine, Mjesec, Zemlja i Sunce će se poravnati tako da će naš satelit biti djelomično zasjenjen. Pomrčina će se najbolje vidjeti u Europi i Africi, ali i tad će trebati dobro gledati kako bi se uočio nešto slabiji sjaj Mjeseca.

Sam Mjesec snažno će obasjati nebo i vjerojatno pokvariti pogled na komet. Krajem decembra je bio najbliže Suncu i tad su mnogi astronomi snimili prekrasne fotografije kometa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Komet je od Zemlje udaljen oko 12 milijona kilometara i juri brzinom od 82.000 km/h. Ovo je inače najbliže što nam se približio u više od 30 godina, a večeras će ga astronomi moći promatrati na zapadnom nebu u zviježđu Herkula, prenose 24sataEarthSky.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)