Portal 072info

VEČERAS U BEČU: Prvo polufinale Eurosonga

U Beču će večeras biti održano prvo polufinale 60. takmičenja za Pjesmu Evrovizije, na kojem će nastupiti i predstavnica Srbije Bojana Stamenov sa pjesmom “Beauty Never Lies”, pod rednim brojem devet.

Osim Srbije u prvom polufinalu nastupaju i predstavnici Moldavije, Jermenije, Belgije, Holandije, Finske, Grčke, Estonije, Makedonije, Mađarske, Bjelorusije, Rusije, Danske, Albanije, Rumunije i Gruzije.

Druge polufinalne večeri, u četvrtak, nastupaju Litvanija, Irska, San Marino, Crna Gora, Malta, Norveška, Portugal, Češka, Izrael, Letonija, Azerbejdžan, Island, Švedska, Švicarska, Kipar, Slovenija i Poljska.

Po deset najbolje plasiranih zemalja, na osnovu glasova publike i žirija, naći će se u subotu u finalu zajedno sa zemljom domaćinom Austrijom, članicama Velike petorke – Francuskom, Velikom Britanijom, Španijom, Nemačkom i Italijom, i prvi i jedini put Australijom.

Države povratnice na Evrosongu su Srbija, Kipar i Češka.

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bugarska, Slovačka i Andora i ove godine nemaju svoje predstavnike zbog loše finansijske situacije, a Ukrajina zbog političkih neprilika u zemlji.

Turska i dalje bojkotuje takmičenje zbog načina glasanja i statusa velike petorke, jer su te zemlje direktne učesnice finala.

Monako i Luksemburg imaju neriješene vlasničke odnose u javnom servisu, dok Lihtenštajn i dalje nema status aktivnog članstva u Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU).

Povodom jubilanog 60. izdanja Pesme Evrovizije, austrijski javni servis ORF i EBU odlučili su da samo ove godine omoguće učešće Australiji na Evrosongu pošto se putem tamošnjeg javnog servisa SBS ovo takmičenje prati sa posebnom pažnjom.

Onasa

Podijelite članak