Većina cesta u BiH jutros prohodna: Pazite na odrone i srušena stabla

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zabrana za teretna vozila zbog zimskih uvjeta za vožnju na snazi je na putevima od Tomislavgrada prema Posušju, Livnu i Šuici, navode iz BIHAMK-a. 

Otežano saobraćanje preko planinskih prevoja

Zbog ugaženog snijega otežano je saobraćanje na dionicama preko pojedinih planinskih prevoja, a izdvajamo puteve: Sarajevo-Foča (Rogoj), Priluka-Glamoč-Mlinište-Ključ, Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo), Livno-Šuica-Kupres, Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Turbe-Karanovac, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar-Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište) i Gacko-Tjentište, kao I šire područje Romanije. Na ovim dionicama preporuka je korištenje lanaca za teretna vozila. Na dionici Posušje-Jablanica (Blidinje) zabrana je kretanja za teretna vozila. U jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara i jak vjetar koji formira sniježne nanose. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali snijeg koji I dalje pada, te jak vjetar, znatno otežavaju njihov rad.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. Apelujemo na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Sanacioni radovi

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), saobraća se naizmjenično, jednom trakom (u dužini od 150 metara). Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Stanje na putevima u RS

Većina puteva u RS je prohodna, kolovozi su mokri i klizavi u višim planinskim predjelima i preko preko prevoja saobraćaj se odvija otežano i usporeno, jer na kolovozima ima ugaženog ili raskvašenog snijega. Zbog niskih jutranjih temperatura upozoravamo i na poledicu, navode iz Auto-moto saveza RS.

Izdvajaju putne pravce: Karanovac-Skender Vakuf-Turbe i Kotor Varoš-Skender Vakuf, Vlasenica-Han Pijesak, preko Han Pogleda, Trnovo-Foča (Rogoj), Gacko-Tjentište (Čemerno) i Pale-Jahorina.Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina upozoravamo na učestale odrone.

Regionalni put R-433 Klanci-Ulog, preko prevoja Morine je zbog sniježnih smetova neprohodan. 

Podsjećamo, da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno, a zbog loših vremenskih uslova i neophodno.

Na magistralnom putu M-I 102 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija usporeno.