Većina podržava zabranu prodaje benzinskih i dizelskih automobila u EU

Novo istraživanje Evropske federacije za transport i okoliš, provedeno u 15 evropskih gradova pokazalo je da gotovo dvije trećine stanovnika podržava zabranu prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila od 2030. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

U online anketiranju je učestvovalo 10.050 osoba iz osam evropskih zemalja poput Belgije, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Poljske, Španije i Velike Britanije.

Istraživanje je pokazalo da 63 posto stanovnika gradova koji su najizloženiji toksičnim nivoima zagađenja zraka podržava vožnju bez emisija nakon 2030. godine.

Evropska unija postavila je visoke ciljeve vezane za klimatsko područje. Uz pomoć Zelenog plana Evropa treba do 2050. postati prvi kontinent koji uklanja onoliko emisija ugljen dioksida (CO2) koliko ih proizvodi. Prijelazni cilj EU-a je cilj smanjenje emisija za 60 posto do 2030. u poređenju s nivoom iz 1990. godine.

Pet država članica EU-a i zakonski je definisalo postizanje klimatske neutralnosti: Švedska planira imati nultu stopu emisija do 2045., a Danska, Francuska, Njemačka i Mađarska do 2050.

Prethodni članakNeka halva zamiriše avlijom: Donosimo vam savršen recept
Sljedeći članak“Ja sam svojoj svekrvi bila dobra, i Bog je i meni dao dobru snahu”