Većina u vijeću nije podržala prijedlog Rezolucije o osudi odnosa Vlade FBiH prema Zenici

Prijedlog predsjednika Kluba vijećnika SDP-a Almira Babajića da se u dnevni red današnje sjednice GV uvrsti prijedlog rezolucije o osudi ponižavajućeg odnosa Federalne vlade i premijera, Fadila Novalića prema građanima Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, tokom pandemije korina virusa i dodjele opreme namijenjene zdravstvenim ustanovama, zbog izostanka potrebe za hitnim donošenjem opšteg akta je odbijen.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nakon rasprave i usaglašavanja da li će uopšte biti uvrštena ova tačka u dnevni red, Vijećnici su na kraju se glasanjem izjasnili da se ovaj prijedlog ne razmatra na današnjoj sjednici.

“Bez teksta sam. Danas su pojedini Vijećnici iz takozvane većine se pozivali na ravnopravnost i jednakost ali ovo je primjer klasične diskiminacije, s obzirom da je na sličan način prije tri godine usvojena Rezolucija koju je predlagao Spahija Kozlić iz SDA. Ja sam čak dva dana ranije dostavio prijedlog, a Kozlić je tada Rezoluciju dostavio na sjednici. Nemam riječi, mada sam i očekivao ovakav rasplet”, kazao je za Zenicainfo.ba Almir Babajić, vijećnik SDP-a u GV Zenica.

U nastavku pročitajte tekst Rezolucije koja nije uvrštena u dnevni red današnje sjednice:

“Pozivajući se na:

  1. OPĆU DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA

Član 1.

Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću te trebaju jedna prema drugima postupati u duhu bratstva.

Član 2.

Svakome pripadaju sva prava i slobode utvrđene u ovoj Deklaraciji bez razlike bilo koje vrste, kao što je rasa, boja kože, spol, jezik, vjeroispovijed, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili društveno porijeklo, imovina, rođenje ili drugi status. Nadalje, ne smije se praviti nikakva razlika na osnovu političkog, pravnog ili međunarodnog statusa zemlje ili područja kojemu neka osoba pripada, bilo da je to područje neovisno, pod starateljstvom, ne-samoupravno, ili mu je na neki drugi način ograničen suverenitet.

Član 3.

Svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost.

Član 7.

Svi su pred zakonom jednaki i svi imaju pravo na jednaku pravnu zaštitu, bez ikakve diskriminacije. Svi imaju pravo na jednaku zaštitu od bilo kakve diskriminacije kojom se krši ova Deklaracija, kao i od svakog poticanja na takvu diskriminaciju.

Članak 13.

  1. Svako ima pravo na slobodu kretanja i boravka unutar granica svake države.

Članak 21.

  1. Svako ima pravo sudjelovati u upravljanju svojom zemljom neposredno ili preko slobodno izabranih predstavnika. 2. Svako ima pravo na jednak pristup javnim službama u svojoj zemlji.                                                   3. Volja naroda je temelj državne vlasti. Ta se volja mora izražavati na povremenim i poštenim izborima, koji se provode uz opće i jednako pravo glasa, tajnim glasanjem ili nekim drugim jednako slobodnim glasačkim postupkom.

Član 23.

  1. Svatko ima pravo na rad, slobodan izbor zaposlenja, pravedne i primjerene uvjete rada i na zaštitu od nezaposlenosti. 2. Svatko bez ikakve diskriminacije ima pravo na jednaku naknadu za jednak rad.

Gradsko vijeće Garada Zenice donosi:

REZOLUCIJU

 o osudi neravnopravnog odnosa viših nivoa vlasti, Vlade FBiH i njenog Premijera Fadila Novalića prema građanima Zenice, Gradu Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.

Građani Zenice osuđuju sve postupke koje je u prethodnim godinama a naročito u doba pandemije korona virusom učinila Vlada FBiH, predvođena premijerom Fadilom Novalićem, u kojima su građane Zenice ali i Zeničko-dobojskog kantona stavili u neravnopravan položaj sa ostalim građanima Bosne i Hercegovine.

Osuđujemo postupak Vlade FBiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem koja je napravila sramnu raspodjelu 30 miliona KM kliničkim centrima na prostoru FBiH u kojoj je zaobiđena JU Kantonalna Bolnica Zenica koja brine o zdravlju 440.000 stanovnika Zeničko-dobojskog kantona i velikom broju stanovnika Srednjobosanskog kantona.

Osuđujemo postupak Vlada FBiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem koja je donijela sramnu Odluku o raspodjeli novčanih sredstva prema općinama i gradovima u kojoj je Gradu Zenici, četvrtom gradu po velićini u BiH i njenim građanima (preko 110.000 stanovnika) bila namjenjena 0 KM a koja je pod pritiskom javnosti poništena.

Osuđujemo postupak Vlade FBiH, i njenog premijera Fadila Novalića koji je u posjeti JU Kantonalna bolnica Zenica obećao pomoć ovoj ustanovi u vidu 16 respiratora a na kraju su poslali samo 5.

Osuđujemo postupak premijera FBiH, Fadil Novalića, koji je nakon što je posjetio Zenicu 13.04.2020. godine dao slijedeću izjavu: „Danas smo poslušali šta bi bilo dobro da ugradimo u mjere koje se tiču provođenja na nivou kantona. Čuli smo da prijedlog organizacije karantina daje veći rizik nego kućna izolacija pa ćemo to predložiti štabu. Zenički kliše tretiranja koronavirusa je najuspješniji i očigledno je da neka rješenja moramo prepisati iz ZDK “, da bi nakon toga Federalni štab civilne zaštite uveo hotelski karanten za osobe koje dolaze iz inostranstva. Ljude su stavili u karanten, potrošili su novac građana a samo vlasnici hotela su imali koristi od toga.

Osuđujemo neravnopravan, diskriminirajući i neekonomski odnos Federacije BiH prema gradu Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu u rapodjeli javnih prihoda, jer su posljednjih 15 godina zbog loših i privremenih zakonskih rješenja o raspodjeli javnih prihoda  FBiH Zenica i Zeničko-dobojski kantono oštećeni za više stotina miliona KM, a što je struka dokazala i na što stalno ukazujemo posljednjih 10 godina.

Osuđujemo postupak Civilne zaštite FBiH, koja je pod ingerencijom Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića beskorisno potrošila 10,5 miliona KM građana Bosne i Hercegovine, pa time i građana Zenice za nabavku 100 nefunkcionalnih respiratora preko firme „FH Srebrena malina“ d.o.o. kojoj je osnovna djelatnost prerada i konzerviranje voća i povrća.

I na kraju osuđujemo premijera Fadila Novalića koji je prijedlogom „Korona zakona“, u radničkoj Zenici, umanjio prava radnika i omogućio poslodavcima da pošalju radnike na čekanje a firmama kojima je bila zabranjena djelatnost nije omogućio adekvatnu pomoć u zaštiti radnih mjesta”.

Zenicainfo