Vedad iz Zenice je prekrasni dječak koji se bori sa tumorom, njegova priča je inspiracija za sve nas

hqdefault
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pjesmom smo započeli razgovor. Vedad voli sevdah. Zapjevao je “Duni, vjetre, malo sa Neretve”, njegov glas odzvanjao je zeničkim parkom, glas malog borca, glas života i nade, glas sreće. Vedad ima sedam godina i jučer je krenuo u prvi razred, a u borbi sa rakom on je pobjednik.

Korak po korak

Medijska grupacija Oslobođenje, zajedno sa udruženjima Srce za djecu oboljelu od raka i Iskra, obilježava Zlatni septembar, mjesec u kojem se podiže svijest o kancerogenim oboljenjima kod djece. Tokom devetog mjeseca predstavićemo vam mališane koji se bore sa opakom bolešću.

Iako se prvi put odvojio od majke, nakon operacije Vedad je uspio naći telefon i nazvati je da joj kaže da je dobro


Otac Jasmin Hadžić govori nam da je Vedadov pozitivan i vedar duh jedan od glavnih faktora u borbi koja još traje.
– Kada smo mi bili na konopcima, kada su predviđanja bila najcrnja, on se nadao, on nas je spasio, a spasio je i sebe, kaže nam Jasmin i pojašnjava šta se zapravo dešavalo.


– U jednom trenutku imao je manje od 13 kilograma, prognoze su bile najcrnje, ali nismo odustajali. Od prvog momenta kada smo saznali da ima tumor na mozgu, rekli smo sami sebi da moramo ići korak po korak, biti trezveni i biti mu najveća podrška. Kroz podršku, kroz osmijeh, kroz sevdah mi smo uspjeli da se izborimo. Dešavale su nam se zaista filmske, nevjerovatne stvari. Kada je išao na prvu operaciju, prvi put se odvojio od mame, ali je nakon operacije uspio naći telefon i nazvati je da joj kaže da je dobro, priča Vedadov tata.

image

– Zahvalni smo našim doktorima, koji su zaista dali sve od sebe, to su vrhunski stručnjaci. Roditeljima poručujem da nikada ne odustaju, mi smo zaista imali male šanse, ali dogodilo se čudo. Čuda su moguća ako u njih vjerujete, rekao nam je Jasmin.

Crtam kamione

Superheroj Vedad, dječak iz Zenice koji zrači pozitivnim duhom, iako je preživio teške operacije, govori nam da sada ima devedeset cura, voli da crta, raduje se druženju sa školskim drugarima i ići će u produženi boravak.


– Najviše volim da crtam aute i kamione, ići ću i u produženi, priča nam Vedo.
Vedin šareni svijet, okice koje se vesele svakom novom pitanju, izuzetna komunikativnost, popravile su nam dan. Iako borba sa tumorom i dalje traje, vjerujemo da će biti pobjednik.

Videopriču o divnom dječaku iz Zenice pogledajte na portalu Oslobođenja.

Akciju Zlatni septembar u okviru koje ćete imati priliku pogledati životne priče malih heroja iz cijele Bosne i Hercegovine podržali su partner BH Telecom i prijatelji projekta Uniqa Osiguranje i NLB Banka.