Portal 072info

Vedad Jusić, najmlađi načelnik u FBiH: Od biroa za zapošljavanje do prvog čovjeka općine za samo 10 godina

33fc4b075afd2d47d8cbb39b0e7fc5e0
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vedad Jusić izborom za načelnika Breze na posljednjim Lokalnim izborima, sa samo 30 godina, postao je najmlađi načelnik u FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kako kaže u intervjuu za “Stav” posljednjih deset godina prošao je put od biroa za zapošljavanje, prodavača knjiga na raznim sajmovima, profesora i pripravnika u školi, angažmana na povremenim ugodnim i manje ugodnim poslovima, do radnog angažmana u privatnoj visočkoj kompaniji Industrija mesa “Semić”, gdje je stekao važno i bogato profesionalno i životno iskustvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Imao sam posebnu sreću da istovremeno upoznam i posmatram privrednika koji se neumorno bori da njegovo životno djelo, firma ili biznis koji je osmislio i razvio, bude stabilno, uspješno i živo; radnike na ugodnim i manje ugodnim radnim zadacima, zadovoljne i nezadovoljne; političare i izabrane zvaničnike koji se istinski bore (često i uzalud) za čovjeka i zajednicu i one čiji program rada ne poznaje takvu borbu zbog silnih benefita koje politički prostor omogućava ako su vam namjere loše ili vam politika zaslijepi um i srce, a očne kapke raširi. Danas sam u prilici da potpuno jasno i konkretno artikuliram način djelovanja u cilju doprinosa zajednici u kojoj sam odrastao i za koju vežem najljepša sjećanja i emocije – kaže Jusić.

Inače, Jusić je osnovnu školu završio je u Brezi, a nakon toga Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu iz oblasti književnosti naroda Bosne i Hercegovine i komparativne književnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na izborima je, kao kandidat SDA, osvojio više od 50 posto glasova, iako je za protivkandidate imao dobro poznata lica u Brezi.

– Razloge velikom povjerenju koje su mi ukazali građani Breze, između ostalog, možemo tražiti i u razlozima iskazanog nepovjerenja prema mojim prethodnicima i svim politikama koje su dijelom ili značajno utjecale na sve važne društvene i političke procese posljednjih godina. Svi koji iole poznaju mogućnosti jednog općinskog načelnika znaju da je to prostor iz kojeg se mnogo lakše djeluje i utječe na biračku i volju građana. Na izbornoj ponudi 15. novembra 2020. godine bila su dvojica načelnika, tada aktuelni i iz prethodnog mandata, te dvojica kandidata koji su bili angažirani kao savjetnici kod tih istih načelnika. Svi su oni dugo godina na javnim funkcijama i vjerujem da su svoje političke kapacitete iscrpili, naročito jer su globalne, ali i lokalne prilike posebno izazovne i zahtijevaju veliku energiju, drugačije i modernije koncepte i pristupe – pojašnjava Jusić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na pitanje kako zadržati mlade u BiH, Jusić kaže da se trudi razumjeti svakog čovjeka pa tako i mlade koji odlaze iz Bosne i Hercegovine.

– Razumijem i ambicije i frustracije. To je opet lični izbor svakog pojedinca. U Bosni i Hercegovini nikome nije nemoguće živjeti, ali je borba za život često mnogo teža nego u nekim razvijenijim zemljama Zapada. I ostati i otići donosi i dobre i loše prilike. Volio bih da se mladi koji su napustili domovinu uskoro vrate, da ondje gdje su steknu radne vještine, znanje, iskustvo i kapital koje će uložiti na svojoj zemlji razvijajući uspješne velike i male biznise, projekte i prakse koje će utjecati na politički i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine – zaključuje Jusić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stav


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME