53BAB358 9992 4A63 BDC5 C82E0C69E876
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Sport
Kurbani 2021

U mjestu Žakovo prošlog vikenda u općini Trebinje vožena je najvažnija XCO utrka sezone koja je odlučivala o novim prvacima Bosne i Hercegovine za 2021. godinu.

Kako se i očekivalo na ovoj trci u seniorskoj XCO konkurenciji pobjedu je odnio Vedad Karić iz Zenice, član Biciklističkog kluba Rotacija – SPIN. Ovom pobjedom Karić je odbranio naslov državnog prvaka od prošle godine. Još jednom ovaj sjajni biciklista je potvrdio da se radi o najboljem u državi. Ujedno je Karić objedinio naslove državnog prvaka na drumu i postao prvak države u tri glavne biciklističke discipline (MTB XCO, drum, individualni hronometar). Ove tri trke nalaze se inače u olimpijskom programu.

„Staza je bila tehnički veoma zahtjevna sa mnogo kamena na spustu sa krugom 4,2 kilometra sa oko 130 metara visinske razlike. Znao sam da će biti jurnjave na tom tehničkom spustu i da će biti teško raditi neku značajnu prednost. Od starta sam se pozicionirao na čelo trke i kontrolirao situaciju, gdje sam napravio prednost u prvom krugu koja je samo rasla iz kruga u krug. Zadovoljan sam formom i vožnjom, kao i odbranom titule prvaka“, kazao je Karić.

U narednih mjesec dana Vedad Karić ima u planu nastupe na trkama GP Kranj, drumska trka Slovenija, Balkansko prvenstvo MTB XCO-Bihać, Međunarodna drumska biciklistička trka u Tuzli, Evropsko prvenstvo MTB XCO-Novi Sad.

Karić je već godinama jedan od najboljih, ako ne i najbolji biciklista u BiH, a očekuje se uz veću podršku vlasti i sponzora da velike rezultate postiže i na većim međunarodnim takmičenjima.