VEDRO vas vodi na Bitovnja

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma VEDRO iz Zenice u sklopu svojih aktivnosti za 2016. godinu organizuje jednodnevni planinarski izlet na Bitovnja.
Bitovnja je planina koja se nalazi 10 km sjeverno od Konjica. Najviši vrh su Čadori, koji leže na 1700 mnv. Bitovnja se prema istoku nastavljaju s Ivan planinom, a prema sjeverozapadu i zapadu na Pogorelicu i Zec planinu. Pored toga, na Bitovnjima je izvorište rijeka Željeznice i Crne rijeke koje pripadaju slijevu Bosne, te Trešanice i Kraljušćice koje pripadaju slijevu Neretve.  Planina je bogata vodom i mnogobrojnim izvorima. Do visine od 1500 m ima mješovite i crnogorične šume, a najviši dijelovi su pašnjaci.

Planinarski dom na Lopati nalazi se na sjeveroistočnim padinama planine Bitovnje, na istoimenom proplanku okruženom mješovitom listopadno-crnogoričnom šumom. U neposrednoj blizini doma uređena je skijaško-sanjkaška staza dužine 750 m, sa ski-liftom i „pečurkom“ – toplim kutkom gdje se mogu dobiti topli napici, piće i jela sa roštilja.

Datum i vrijeme polaska na Bitovnja su nedjelja 17. januara u 7 sati ispred Gradske Arene Zenica. Broj mjesta je ograničen i neće se vršiti rezervacije. Cijena za članove Udruženja VEDRO iznosi 16 KM, a za nečlanove 19 KM, a u cijenu uračunati su prijevoz, pristupnina planinarskom domu, vodičke usluge. Prijave i uplate se mogu izvršiti do subote 16. januara do 18 sati.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno učestvovanje na istom, da prihvata ovaj program, da izletu pristupa na ličnu i materijalnu odgovornost, te da će se, u skladu s planinarskom etikom, pridržavati plana izleta, odluka i uputa organizatora i vodiča.

Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši vremenskih uslova, neprohodnost puteva i sl.).

Organizator zadržava pravo otkazivanja izleta u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova.