Portal 072info

Vehabijski pokret: Bilal Bosnić vrbovao 30-ak zatvorenika u KPZ Zenica

Vehabijski vođa Bilal Bosnić vrbovao je tridesetak osuđenika koji s njim izdržavaju kaznu u paviljonu zeničkog zatvora, piše Glas Srpske, prenosi Srna.

List navodi da je Bosnić vrbovao zatvorenike koji su u skladu s pravilima vehabijskog pokreta promijenili fizički izgled, skratili pantalone i pustili brade, te sada vjerske potrebe ispoljavaju svakodnevnim molitvama i učenjima koja ne priznaje Islamska zajednica BiH.

U radikalizaciju i prelazak na druge načine prakticiranja islama uvjerili su se i članovi nezavisne Komisije parlamenta BiH za praćenje uvjeta boravka u zavodima, koji su nedavno bili u posjeti Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica.

Jedan od posljednjih zatvorenika koje je Bosnić radikalizirao je i Edib Buljubašić, četvorostruki ubica kome se sudi i za zločine nad Srbima u logoru Dretelj.

“Institucije bi trebalo da se pozabave ovim problemom dok situacija nije eskalirala”, navode izvori Glasa Srpske.

Bilala Bosnića je Sud BiH lani pravosnažno osudio na sedam godina zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti u vezi s krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Srna/Foto:Fokus.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box