000 92Z7JJ 1536x1024 1


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Slučaj infekcije britanskom varijantom virusa korona izazvao je opsežnu policijsku operaciju u gradu Ham, na zapadu Njemačke, izjavila je danas portparolka policije. U ovom gradu, u kome živi oko 180.000 ljudi, od sinoć je raspoređeno više stotina policajaca.

Kako navode gradske vlasti, kod jednog građevinskog radnika registrovan je mutirani soj virusa korona koji se prvi put pojavio u Velikoj Britaniji i smatra se zaraznijim.

Četiri stambene zgrade stavljene su u karantin, a svi stanari se testiraju. Policija je na licu mjesta kako bi obezbijedila poštovanje mjera karantina, navodi DPA.

Britanski soj virusa ili B117 jedna je od tri zabrinjavajuće varijante koje su identifikovane u Njemačkoj. Početkom mjeseca, predsjednik Instituta Robert Koch Lothar Viler rekao je da je britanski soj B117 registrovan u 13 od 16 njemačkih pokrajina i čini oko šest odsto slučajeva infekcije, upozorivši da bi taj procenat mogao lako da se poveća.

Četiri stambene zgrade stavljene su pod karantin i tamošnji stanovnici se testiraju. Njemačka Vlada nedavno je povećala resurse laboratorijama za sekvenciranje kako bi se stekla jasnija slika o širenju varijanti virusa korona u zemlji.