Velika bijela ajkula bi mogla doplivati do Evrope

Screenshot 4 81
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pojedini naučnici pretpostavljaju da bi velika bijela ajkula mogla doplivati do Evrope i to zbog toga što je već počela kretati morskim prostorom kojim se inače ne kreće.

Time bi se moglo desiti drugi put u historiji da ova više od pet metara duga ajkula pređe Atlantik. Riječ je o ajkuli nazvanoj Nukumi i teškoj više od 1,6 tona. Obično se kreće zapadnom obalom Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Na iznenađenje mnogih naučnika ova morska životinja počela se kretati preko Atlantika prema istoku. Ovakvo kretanje je vrlo rijetko i počelo je 22. februara iz Sjeverne Karoline.

Njeno kretanje prate stručnjaci naučne organizacije OCEARCH. Ovo je u aprilu 2014. godine učinila ajkula nazvana Lydia došavši do obale Portugala.

Ajkula Nukumi se trenutno nalazi 1.700 nautičkih milja od britanske obale, a vrlo je izgledno da će doći do nje. Kao razlog zašto se ovo dešava je navedeno to što je ajkula trudna i da želi svoje potomke distancirati od drugih opasnih ajkula.

Glavni naučnik OCEARCH-a doktor Bob Hueter je ukazao da se ne može u potpunosti predvidjeti da li će ajkula zaista doći do Velike Britanije jer ova vrsta ajkule vrlo rijetka u tom dijelu svijeta.

Prema podacima OCEARCH-a, Nukumi je najveća bijela ajkula na sjeverozapadnom području Atlantika i vjerovatno je stara 50 godina. Dnevno pređe više od 70 kilometara, a do sada je preplivala više od 8.900 kilometara.

Hueter strahuje za ovu ajkulu iz razloga što bi mogla biti ulov ribara, prenosi MSN News.