Screenshot 3 1388


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Dvojica muškaraca osuđena su zbog smrti 39 migranata koji su prošle godine pronađeni u kontejneru u engleskoj pokrajini Essex. Jedna od najvećih istraga u Velikoj Britaniji pokrenuta je tada. Eamonnu Harrisonu i Gheorgheu Nici sudilo se zbog ubistva vijetnamskih državljana čija su tijela pronađena na industrijskom zemljištu u oktobru 2019. godine.

Oni su preminuli jer je u kontejnerima bila neizdrživa temperatura od 38,5 stepeni Celzijusa, a muškarci, žene, pa i djeca od 15 godina, bili su zarobljeni u kontejneru duže od 12 sati, piše Reuters.

Svako od njih platio je više od 10 hiljada funti kako bi bili prošvercani u Ujedinjeno Kraljevstvo, a očajnički su pokušavali uzbuniti nekog dok su se gušili u uzavrelom kontejneru koji je i imao sistem hlađenja, ali je on bio ugašen.

Nakon dvomjesečnog suđenja vozač kamiona koji je prevozio kontejner osuđen je, kao i organizator Nica. Nica je priznao kako je organizirao ilegalnu imigraciju, no negirao je da ima veze sa smrću migranata.

Još dvojica optuženih, Christopher Kennedy i Valentin Calota, osuđeni su samo zbog učestvovanja u ilegalnoj imigraciji.


Drugi vozač kamiona Maurice Robinson, kao i Ronan Hughes već su ranije priznali krivnju za učestvovovanje u smrti migranata. Vozač kamiona u kojem su pronađena tijela 39 osoba, optužen je za ubistvo bez predumišljaja, udruživanje radi trafikinga, pomoći u nezakonitoj imigraciji i pranje novca.


Nica je priznao kako je ranije organizirao ilegalan ulazak u zemlju za imigrante, no negirao je krivnju u ovoj tragediji, a rekao je kako je imao jednokratni mobitel za svoje četiri djevojke, a ne krijumčarenje ljudi.

Klix