Velika Britanija i WHO će surađivati na razvoju pandemijskog radara

000 1SH56H
A Rehab Support worker checks on patient notes as the first patients are admitted to the the NHS Seacole Centre at Headley Court, Surrey on May 28, 2020, a disused military hospital, which has been converted during the novel coronavirus COVID-19 pandemic. - Named in honour of Jamaican born nurse, Mary Seacole, the facility will help care for and support patients recovering from COVID-19 and who no longer need care in an acute hospital, or those who have COVID and can no longer cope with their symptoms at home. (Photo by Victoria Jones / POOL / AFP)

Velika Britanija će surađivati sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) na razvoju “pandemijskog radara”, sustavu koji bi pomogao u brzom prepoznavanju novih sojeva koronavirusa i globalnom praćenju nastajajućih bolesti, čime bi se osiguralo da svijet “više nikada ne bude uhvaćen nepsreman”.

Britanski premijer Boris Johnson najavio je plan za pokretanje novog “Globalnog pandemijskog radara” uoči sastanka članica G20 na temu globalnog zdravlja, koji će u petak započeti u Rimu.

Iz Johnsonova ureda su poručili da će taj projekt uključivati mrežu nadzornih središta koja bi mogla nadzirati moguće izbijanje epidemije i dijeliti podatke o sojevima virusa i otopornosti na cjepivo.

Johnson koristi britansko predsjedavanje skupinom G7 kako bi naglasio potrebu za spremnost na buduće pandemije te ustanovio radnu skupinu stručnjaka koji će istraživati kako bi se moglo ubrzati razvoj cjepiva protiv budućih bolesti.

Hvatanje u koštac s Covidom-19 na globalnoj razini i osiguravanje bolje pripremljenosti za buduće prijetnje našem zdravlju apsolutni je prioritet za britanskog predsjedanja G7”, izjavio je Johnson.

“Moramo izgraditi sustav nadzora bolesti koji odgovara 21. stoljeću, koji će omogućiti dijeljenje podataka u realnom vremenu i brzo genomsko sekvencioniranje te odgovor”, istaknuo je britanski premijer.

Velika Britanija domaćin sastanka

Velika Britanija će 3. i 4. lipnja biti domaćin sastanka ministara zdravstva zemalja skupine G7, a u tjednu iza toga će se na jugozapadu Engleske osobno sastati najviši državni dužnosnici.

Velika Britanija ima velike mogućnosti u sekvencioniranju virusa koje su vrlo aktualne s obzirom na to da novi sojevi koronavirusa povećavaju rizik od novih valova širenja zaraze.

Na sastanku koji će biti održan u petak, vođe najbogatijih zemalja svijeta usvojit će deklaraciju kojom se preporučuju dobrovoljne akcije za jačanje proizvodnje cjepiva protiv Covida-19, a čiji konačni tekst ukazuje na povlačenje pristiska SAD-a i drugih država za odricanje prava na patent.

Farmaceutske kompanije će objaviti da će dostavom velikih količina jeftinijeg cjepiva protiv Covida-19 siromašnim državama u ovoj godini pokušati utjecati na globalnu neravnotežu, izjavio je službenik Europske unije.