Portal 072info

VELIKA BRITANIJA, SAD, HOLANDIJA: Rezolucija o 11. julu kao Danu sjećanja na žrtve genocida

Velika Britanija pripremila je Nacrt Rezolucije o proglašenju 11. jula danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i uputila ga Generalnoj skupštini UN-a na usvajanje.

Nacrt dokumenta, pripremljenog povodom 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja, podržale su Sjedinjene Američke Države i Holandija.

U tekstu Nacrta, između ostalog, stoji:

Pozivamo sve države da se ponašaju u skladu s Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida da bi se osiguralo da se ne ponove isti ili slično događaji koji su se 1995. godine dogodili u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica.

Podvlačimo značaj lekcija naučenih iz srebreničkog genocida.

Bez suzdržanosti osuđujemo bilo koji oblik procanja genocida i pozivamo zemlje članice da razviju edukacijske programe koji će generacijama koje dolaze pomoći da spriječe da se genocid ponovi.

Podržavamo napore zemalja članica da se istraže i privedu pravdi optuženi za srebrenički genocid, te pozivamo sve zemlja da sarađuju s Haškim tribunalom i Odjelom za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine.

Odlučni smo da 11. juli proglasimo međunarodnim danom sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

Ohrabrujemo sve zemlje članice UN-a i drugih relevantnih organizacija za obilježavaju ovaj dan, uključujući i organiziranje različitih aktivnosti kojima bi se dostojno prisjetile žrtava srebreničkog genocida.

Pozivamo Generalnu skupštinu UN-a da formira program pod nazivom “Srebrenički genocid i Ujedinjene nacije”kao i da mobilizira civilno društvo da pripremi mjere kojima bi se u budućnosti spriječio genocid; generalni sekretar zadužen je da o ovome obavijesti Generalnu skupštinu najkasnije šest mjeseci od usvajanja ove Rezolucije, stoji u dokumentu.

Podijelite članak