Portal 072info

Velika Britanija se suočava sa najvećom terorističkom prijetnjom u historiji

Britanija se suočava s najvećom terorističkom prijetnjom u istoriji i osujetila je četrdesetak pokušaja velikih terorističkih napada otkako su bombaši samoubice napali London u 2005. godini, izjavila je u ponedjeljak ministrica unutrašnjih poslova Theresa May.

Vlada će u srijedu predložiti nove zakone kako bi se suprotstavila militantima, dodala je May, uključujući i zakon koji olakšava snagama sigurnosti da prate napadače na internetu i da provjere da li su se radikalizirani borci vratili u Britaniju, prenosi Reuters.

Kada nam sigurnosne i obavještajne agencije poručuju da je prijetnja s kojom se suočavamo sada opasnija nego prije 11. septembra 2001., mi bismo to trebali ozbiljno shvatiti – izjavila je May u govoru.

Vlada tvrdi da Britanci koji se vraćaju iz borbi u Siriji i Iraku predstavljaju jednu od najozbiljnijih sigurnosnih prijetnji.

May je izjavila da je četrdesetak terorističkih zavjera osujećeno otkako su četvorica mladih Britanaca izveli samoubilačke bombaške napade u Londonu u 2005. godini i ubili su 52 osobe.

Ti planovi uključuju pokušaj napada na britanskim ulicama u stilu napada na indijski grad Mumbai, bombaški napad na Londonsku berzu, obaranje aviona i ubistva britanskih ambasadora i vojnog osoblja, dodala je ona.

cazin.net

Podijelite članak