Portal 072info

Velika Britanija zamrzava plaće u javnom sektoru, izuzeti samo zdravstveni radnici

6 157
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Velika Britanija je odlučila zamrznuti plaće u javnom sektoru na čak tri godine.

Vijest da se pet miliona zaposlenih u javnom sektoru u Velikoj Britaniji suočava sa zamrzavanjem plaća izazvala je nezadovoljstvo u tamošnjoj javnosti. Ova mjera, osmišljena kao odgovor na finansijske posljedice pandemije, odnosi se na učitelje, policiju, vojsku i javne službenike, ali ne i na zdravstvene radnike, koji su izuzeti zbog njihovih napora u borbi protiv koronavirusa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Britanski ministar finansija Rishi Sunak iznijet će u srijedu plan za obuzdavanje plaća i uspostavljanje budžetske ravnoteže. Naime, budžetski izdaci uveliko su se povećali tokom pandemije. Prema procjenama vlade, trogodišnje zamrzavanje plaća u javnom sektoru donijelo bi uštedu od 23 milijarde funti. Rezervna je varijanta ograničiti rast plaća na samo jedan posto godišnje, pri čemu bi ušteda iznosila 11 milijardi funti.

Nova runda stezanja remena za britanske javne službenike, od kojih su mnogi u prvim redovima borbe protiv koronavirusa, posljedica je rekordnog zaduživanja vlade tokom krize i vjerovatno će biti u snažnom kontrastu s nagodbom premijera Borisa Johnsona oko plaća u oružanim snagama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovom planu očekivano su se usprotivili sindikati, koji ga smatraju dodatnim udarcem svojim članovima usred krize. Mnoga će obećanja biti pogažena, smatra Kevin Courtney, koji upozorava da je Johnson obećao povećati plaće učiteljima na više od 30.000 funti godišnje do 2022. godine.

– Nećemo dopustiti da zaposleni u javnom sektoru plate ovu krizu novom štednjom i zamrzavanjem plaća. Ovo je udarac u zube onima koji se bore protiv pandemije. Naši članovi još osjećaju posljedice 10-godišnje štednje i stiske konzervativne vlade. Ministri dijele milijarde svojim prijateljima kroz ugovore, a istovremeno smišljaju kako smanjiti plaću radnicima koji su u prvim redovima borbe protiv koronavirusa – rekla je Rehana Azam, generalna sekretarka sindikata GMB.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Azam kao argument iznosi zamrzavanje plaća koje je konzervativna vlada uvela nakon finansijske krize 2008. godine, a očekuje se da će Sunak kao protuargument iznijeti da primanja javnog sektora moraju biti u skladu sa situacijom u privatnom sektoru u kojem su plaće pod pritiskom jer se britanska ekonomija bori s najtežom recesijom u historiji.

Britanska je vlada dosad samo na borbu protiv pandemije potrošila više od 210 milijardi funti, a očekuje se da će do proljeća sljedeće godine potrošiti još desetke milijardi. Zbog tih troškova i pada BDP-a, vladin Ured za budžetsku odgovornost očekuje da će se Ministarstvo finansija ove godine morati zadužiti za 400 milijardi funti. Procjenjuje se također da će budžetski deficit biti dvostruko veći nego 2008. godine. Velika Britanija u javnom sektoru ima više od 5.4 miliona zaposlenih, a većina ih radi u zdravstvu i obrazovanju.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 1
    Share
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME