Velika gradska fešta 9. maja: U Sarajevu se sprema neviđeni spektakl povodom ponovnog rađanja Vijećnice

Podijelite vijest

Vijećnica u novom ruhuNa Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja/svibnja 2014. godine, bit će ponovno otvorena zgrada sarajevske Vijećnice muzičko-scenskim spektaklom s početkom u 19.00 sati na otvorenoj sceni kod ove prelijepe građevine, koja je bila ne samo svjedokom već i akterom svih onih događaja koji su se u prethodnom stoljeću desili u Sarajevu.

Tim povodom danas je u auli Vijećnice održana press konferencija, na kojoj su se novinarima obratili prof.dr. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, Mirela Trepanić, režiserka događaja otvorenja Vijećnice, i Samra Bučan, direktorica i dirigentica Sarajevske filharmonije.

Gradonačelnik Komšić smatra da nema primjerenijeg datuma za zvanično otvorenje ovog svjetskog simbola susreta civilizacija. „Vijećnica, kao arhitektonsko, ali i umjetničko djelo, predstavlja simbol cijele Bosne i Hercegovine, ona sintetizira povijest zemlje, a posebno Sarajeva. Ovakva obnovljena Vijećnica pokazuje da je Sarajevo uvijek pobjeđivalo zlo i fašizam. Oni koji su ’92. palili Vijećnicu, nisu palili samo zgradu, nego i povijest, tradiciju i kulturu naše zemlje. Vijećnica je ponovo u punom sjaju, onakvom kakvom je bila kada je prvi put otvorena. Sigurno je da će biti jedna od najljepših vijećnica u Evropi”, kazao je Komšić, te dodao kako Vijećnica neće biti samo administrativni centar Gradske uprave, nego ću u joj sjedište imati i Nacionalna univerzitetska biblioteka, kao i Muzej grada Sarajeva.

Prema riječima mlade režiserke Mirele Trepanić, čitav je program svečanog otvorenja Vijećnice baziran na mladim, ali i dokazanim umjetnicima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

– Našim sugrađanima i gostima grada priredit ćemo pravi muzičko-scenski spektakl koji će predstavljati inovativni spoj popa, rocka i hip hopa, filmskih evergrina, klasične muzike i sevdalinke u novom ruhu. Učestvovat će oko 200 mladih kreativaca: hor Srednje muzičke škole u Sarajevu, bend Maximum Power, plesne tačke izvodit će Sreet Feet Academy, Hip Hop Dance Development Centar i klub „Astorija“. Ponosna sam što će u programu učestvovati velika sarajevska glumica i ovogodišnja dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Nada Đurevska, sarajevski violončelista Vedran Smajlović, koji je svirao u razrušenoj Vijećnici, sopranistica Aida Čorbadžić i violončelistkinja Selma Alić…. Program će početi fantastičnim koncertom filmske muzike Sarajevske filharmonije na otvorenoj sceni kod Vijećnice. Također, premijerno će biti prikazan i dokumentarni film o Vijećnici Valerijana Žuje, koji je koautor Monografije o Vijećnici koja će se uskoro promovirati. Program završavamo jednim iznenađenjem-  kreativnim video artom u trajanju od deset minuta, kazala je Mirela Trepanić i dodala da naši sugrađani i gosti grada će program moći pratiti na platou ispred Vijećnice preko led ekrana. Također će biti realiziran i prijenos uživo putem BHRT-a, pokrovitelja i partnera ove manifestacije. Prijenos će ići i u evrovizijsku razmjenu, dakle sve zemlje Evrope i svijeta, kao i na Al Jazeeri.

Sarajevska filharmonija je u više navrata svirala u zgradi Vijećnice. Jedan od njenih najupečatljivijih nastupa jeste iz juna 1994., kada je u razrušenoj zgradi Vijećnice pod dirigentskom palicom velikog Zubina Mehte izvela Mocartov Rekvijem.

Na dan otvorenja Vijećnice Sarajevska filharmonija poklanja građanima, po prvi put u svojoj historiji, koncert filmske muzike na otvorenom. Tim povodom prisutnima se obratila i direktorica i dirigentica Sarajevske filharmonije, Samra Bučan.

– Vijećnica je zgrada neopisive ljepote. To je mjesto nade i inspiracije za sve, a posebno za umjetnike. Onog trenutka kada je srušena, ona je postala bolna rana civiliziranog svijeta. Sarajevska filharmonija i Vijećnica posjeduju vrijednosti i ljepote koje su neprolazne, koje imaju stalnu vrijednost. Sada kada je Vijećnica obnovljena, ponosni smo što ćemo biti dio ove manifestacije, kazala je Samra Bučan.

Fena/aa