Portal 072info

Velika gradska fešta 9. maja: U Sarajevu se sprema neviđeni spektakl povodom ponovnog rađanja Vijećnice

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vijećnica u novom ruhuNa Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja/svibnja 2014. godine, bit će ponovno otvorena zgrada sarajevske Vijećnice muzičko-scenskim spektaklom s početkom u 19.00 sati na otvorenoj sceni kod ove prelijepe građevine, koja je bila ne samo svjedokom već i akterom svih onih događaja koji su se u prethodnom stoljeću desili u Sarajevu.

Tim povodom danas je u auli Vijećnice održana press konferencija, na kojoj su se novinarima obratili prof.dr. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, Mirela Trepanić, režiserka događaja otvorenja Vijećnice, i Samra Bučan, direktorica i dirigentica Sarajevske filharmonije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gradonačelnik Komšić smatra da nema primjerenijeg datuma za zvanično otvorenje ovog svjetskog simbola susreta civilizacija. „Vijećnica, kao arhitektonsko, ali i umjetničko djelo, predstavlja simbol cijele Bosne i Hercegovine, ona sintetizira povijest zemlje, a posebno Sarajeva. Ovakva obnovljena Vijećnica pokazuje da je Sarajevo uvijek pobjeđivalo zlo i fašizam. Oni koji su ’92. palili Vijećnicu, nisu palili samo zgradu, nego i povijest, tradiciju i kulturu naše zemlje. Vijećnica je ponovo u punom sjaju, onakvom kakvom je bila kada je prvi put otvorena. Sigurno je da će biti jedna od najljepših vijećnica u Evropi”, kazao je Komšić, te dodao kako Vijećnica neće biti samo administrativni centar Gradske uprave, nego ću u joj sjedište imati i Nacionalna univerzitetska biblioteka, kao i Muzej grada Sarajeva.

Prema riječima mlade režiserke Mirele Trepanić, čitav je program svečanog otvorenja Vijećnice baziran na mladim, ali i dokazanim umjetnicima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Našim sugrađanima i gostima grada priredit ćemo pravi muzičko-scenski spektakl koji će predstavljati inovativni spoj popa, rocka i hip hopa, filmskih evergrina, klasične muzike i sevdalinke u novom ruhu. Učestvovat će oko 200 mladih kreativaca: hor Srednje muzičke škole u Sarajevu, bend Maximum Power, plesne tačke izvodit će Sreet Feet Academy, Hip Hop Dance Development Centar i klub „Astorija“. Ponosna sam što će u programu učestvovati velika sarajevska glumica i ovogodišnja dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Nada Đurevska, sarajevski violončelista Vedran Smajlović, koji je svirao u razrušenoj Vijećnici, sopranistica Aida Čorbadžić i violončelistkinja Selma Alić…. Program će početi fantastičnim koncertom filmske muzike Sarajevske filharmonije na otvorenoj sceni kod Vijećnice. Također, premijerno će biti prikazan i dokumentarni film o Vijećnici Valerijana Žuje, koji je koautor Monografije o Vijećnici koja će se uskoro promovirati. Program završavamo jednim iznenađenjem-  kreativnim video artom u trajanju od deset minuta, kazala je Mirela Trepanić i dodala da naši sugrađani i gosti grada će program moći pratiti na platou ispred Vijećnice preko led ekrana. Također će biti realiziran i prijenos uživo putem BHRT-a, pokrovitelja i partnera ove manifestacije. Prijenos će ići i u evrovizijsku razmjenu, dakle sve zemlje Evrope i svijeta, kao i na Al Jazeeri.

Sarajevska filharmonija je u više navrata svirala u zgradi Vijećnice. Jedan od njenih najupečatljivijih nastupa jeste iz juna 1994., kada je u razrušenoj zgradi Vijećnice pod dirigentskom palicom velikog Zubina Mehte izvela Mocartov Rekvijem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na dan otvorenja Vijećnice Sarajevska filharmonija poklanja građanima, po prvi put u svojoj historiji, koncert filmske muzike na otvorenom. Tim povodom prisutnima se obratila i direktorica i dirigentica Sarajevske filharmonije, Samra Bučan.

– Vijećnica je zgrada neopisive ljepote. To je mjesto nade i inspiracije za sve, a posebno za umjetnike. Onog trenutka kada je srušena, ona je postala bolna rana civiliziranog svijeta. Sarajevska filharmonija i Vijećnica posjeduju vrijednosti i ljepote koje su neprolazne, koje imaju stalnu vrijednost. Sada kada je Vijećnica obnovljena, ponosni smo što ćemo biti dio ove manifestacije, kazala je Samra Bučan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena/aa

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME