Portal 072info

Velika ljubav prema životinjama: Iz Njemačke se preselila u Livno radi divljih konja i nije požalila

Screenshot 2 1875 5
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Obilan snijeg u planinskim predjelima oko Livna natjerao je livanjske divlje konje da se s visoravni Kruzi podno planine Cincar spuste do okolnih sela Zagoričani i Potočani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kako ih potreba za soli svako malo dovodi na frekventnu saobraćajnicu koja vodi od srednje Bosne preko Kupresa i Livna sve do Splita, vozači na toj dionici i ove zime trebaju biti posebno oprezni. I novinari Večernjeg sreću konje na cesti, vozila koja ih obilaze… Ali i ženu s profesionalnom opremom, fotoaparatom i kamerom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Od 2014. dovodi grupe

Novinari Večernjeg saznaju kako je riječ o dr. Maksidi Vogt, podrijetlom iz BiH, koja se udala za Nijemca i godinama boravila u Njemačkoj, da bi se zbog konja prošle godine doselila u Livno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Već od 2014. dolazim i dovodim razne grupe ovdje iz Njemačke, Švicarske, Austrije, jer ja imam svoju školu, studente, i pišem za njemačke novine, izdajem knjige. Ustvari, to je, jednostavno, moja profesija kojom se bavim tako da je to bio razlog moga preseljenja. Stalno pravim dokumentaciju s fotografijama, videouracima… – govori Maksida.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Maksida primjećuje kako su te prelijepe, snažne, slobodne i nekad plahe životinje ljudi zapravo previše pripitomili.

Ovi su ljepotani svojevremeno i Ceste FBiH “natjerali” da naprave znak za njih, a zimi se gotovo redovno nalaze u izvještajima o stanju na cestama.

– Vozače koji se kreću preko planinskog prijevoja Borova glava (M-15 Šujica – Livno) upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima – upozorenja su koja često čujemo. Danju to i nije tako veliki problem. Vozači opčinjeni njihovom ljepotom zaustavljaju vozila, fotografišu ih, uživaju u pogledu. Susrećemo tu i Livnjaka Viktora Milanovića koji se zaustavio kako bi uživao u prizoru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Problem jest kada se konji nađu na cesti, ali mislim da bi svi naši građani trebali savjesno voziti na ovom dijelu, ovoj saobraćajnici koja je naznačena kao saobraćajnica gdje se divlji konji kreću i ližu sol, pogotovo u zimskom razdoblju, tako da trebamo svi imati nekog razumijevanja i polako se kretati na ovom dijelu ceste – govori nam Milanović.

– Ovakvo blago s ovim divljim konjima koje ovdje postoji u Livnu, ne postoji u cijelom svijetu. Čak i u Americi s mustanzima, gdje su ih počeli protjerivati s njihova teritorija. Mi nigdje u Evropi ni u svijetu nemamo ovako jedno veliko krdo koje može slobodno živjeti i slobodno se kretati da nikako nije ograđeno nikako.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pripitomili se

Mi koji se bavimo ovom profesijom i konjima možemo posmatrati jedan prirodan način života tih životinja, a to ne možemo nigdje drugdje. Konji se ne smiju hraniti, primjera radi, hljebom i sličnim stvarima koje te životinje ne podnose, a tako se i pripitomljuju – govori Maksida i dodaje kako je vidjela veliku razliku u ponašanju konja od 2014. do prošle godine.

Čak i ždrijebe dolazi u blizinu ljudi, što se prije nikada nije događalo, ističe sagovornica i dodaje kako je to kvarenje konja i divljine te da često govori ljudima koje sreće da to ne rade, da ih ne hrane, već da ih puste i posmatraju onakve kakvi jesu u prirodi i da je to jedinstveno u svijetu. Inače, dr. Maksida Vogt piše o konjima i zalaže se za širenje naučno utemeljenih saznanja o okolnostima u kojima konji žive i drže se u našem svijetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njen pristup ima za cilj ojačati ljude kako bi mogli živjeti u harmoniji (sa sobom i konjem), bezuslovno voljeti, vjerovati, živjeti bez očekivanja (svog konja i sebe), osjećati mir – zadaći u kojoj konj beskompromisno podržava ljude, stoji u predgovoru jedne od njenih knjiga.

Vecernji.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME