Portal 072info

PANIKA NA FACEBOOKU: Otkriveni tajni planovi, svi korisnici će biti meta…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

facebook
Američke i britanske obavještajne službe planiraju koristiti društvene platforme poput Facebooka, Twittera i Youtubea u svrhu širenja dezinformacija i propagande, kao i potencijalno potaknuti prosvjede javnosti, tvrdi se u novom izvještaju Edwarda Snowdena.

Prema Glennu Greenwaldu, novinaru koji je prvi izvijestio o Snowdenovom otkriću oko prisluškivanja javnosti od strane američke tajne službe NSA, zapadne špijunske agencije vide priliku u manipuliranju javnog mišljenja i širenja državne propagande putem globalnih internetskih divova, poput Flickra, Youtubea, Facebooka i Twittera.

“Te ideje – rasprave kako eksploatirati internet, posebice društvene medije, te potajno širiti svjetonazor u skladu sa interesima Zapada i širiti lažne ili štetne informacije o metama – neprestano se pojavljuju u arhivama tajne službe NSA”, otkrio je Greenwald na internetskoj stranici The Interceptor, gdje radi kao urednik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je već poznato da je britanski analitičar 2012. uputio NSA kako provesti nadzor na Facebooku, Twitteru i Youtubeu u realnom vremenu, kao i na koji način prikupiti IP adrese milijardi korisnika, novo izvješće otkriva da je britanska tajna služba GCHQ već nekoliko puta u prošlosti podmetnula određene vijesti u javnu domenu.

Na godišnjem okupljaju “SIGDEV” pet država saveznica u nadzoru interneta održanom 2010. godine, u koje spadaju Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Novi Zeland, Australija i Sjedinjene Države, diskusija se fokusirala na razvoj metoda s ciljem diskreditiranja stranih vlada putem propagande, prevare, masovnih poruka i podmetanja priča na društvenim mrežama, otkriva Greenwald.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jutarnji.hr

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME