AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Policijski službenici Federalne uprave policije su jučer poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, na na području općine Ključ, uhapsili dvije osobe iz Prijedora, inicijala M.I. (1958.) i D.T. (1986.) koji se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela „Prevara“ iz člana 294. st. 2. a u vezi sa članom 55. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe uhapšene su nakon primopredaje novca koji su u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, imali namjeru pribaviti od strane oštećenog, dovodeći istog u zabludu obećavajući da će za novčani iznos od 45.000 eura omogućiti da njemu bliska osoba bude puštena iz kazneno popravnog zavoda u kojem se trenutno nalazi.

Na osnovu do sada prikupljenjih činjenica i dokaza osumnjičeni su prije par dana uspjeli na opisani način i u istu svrhu pribaviti od oštećenog prvi dio novca u iznosu od 20.000 eura, dok im je jučer bila namjera preuzeti ostatak ugovorenog novca od 25.000 eura.

U sklopu navedenih aktivnosti, pripadnici Federalne uprave policije su postupajući po Naredbi Općinskog suda u Sanskom mostu, izvršili pretres osoba i tom prilikom je pronađen novac koji je korišten prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, te drugi predmeti koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Istog dana na području Prijedora uz podršku pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te nadzorom Okružnog tužilaštva u Prijedoru i Naredbe Osnovnog suda u Prijedoru, izvršeni su pretresi stambenih objekata na tri lokacije koje koriste osumnjičeni. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom, kao i oružje, municija i dr. predmeti.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, PU Ključ i PS Sanski most.