Velika potreba za radnicima: U njemačkoj pokrajini žele zaposliti Bosance

Udruženje obrtnika njemačke pokrajine Porajnje-Falačke (Rheinland-Pfalz) početkom marta želi započeti s konkretnim projektima zapošljavanja nove radne snage iz Bosne i Hercegovine i tako iskoristiti nove mogućnosti Zakona o doseljavanju.

„Moramo iskoristiti mogućnosti novog zakona“, izjavio je Kurt Krautscheid, glasnogovornik Obrtničke komore pokrajine Porajnje-Falačka , a prenosi list Süddeutsche Zeitung, prenosi DW. 

U članku pod nazivom „Obrtnička komora želi zaposliti stručnjake iz Bosne” se piše o novom pilot projektu dolaska stručnjaka iz BiH u navedenu pokrajinu:

“U prvom pilot projektu za dolazak stručnjaka iz Bosne i Hercegovine početkom 2021. godine će u ovu pokrajinu stići prvi elektroničari, njih 12 do 15, nakon što završe sa predavanjima iz njemačkog jezika. U pilot projekat su uključeni i savezno njemačko Ministarstvo ekonomije i savezna Agencija za zapošljavanje.

Iz Obrtničke komore naglašavaju da će se zapošljavati prvenstveno tehničari elektronike koji su specijalizirani za energiju i građevinsku tehnologiju, kao i stručnjaci za gradnju postrojenja, za sanitarnu i klimatsku tehnologiju, te tehničari specijalizovani za grijanje” navodi se u Süddeutsche Zeitung.

“Postoji velika potreba za kvalificiranim radnicima ovih profesija”, kaže generalni direktor Obrtničke komore Koblenz Ralf Hellrich.

Ako projekat bude prošao dobro, on navodi da je vrlo moguće da se poslovi prošire i da se posao nudi i za bh. zanatlije iz prehrambene industrije – prodavačima, pekarima, slastičarima ili mesarima.

Projekt s Bosnom i Hercegovinom, koji će spojiti radnike i kompanije najkasnije do ljeta ove godine, jedan je od elemenata pojačanih napora za privlačenje stručnjaka iz inostranstva, objašnjava Hellrich.

Međutim, to nije ograničeno na jednu zemlju. Obrtnička komora Koblenz odavno je uključena u uspostavljanje struktura za dualno stručno osposobljavanje u partnerskim zemljama ove pokrajine – u Ruandi i Malaviju.

“Nije važno odakle ljudi dolaze, već gdje žele ići”, kaže Hellrich.

Jugoistočna Evropa je već 10 godina fokus firmi iz ove pokrajine. Ako je profesionalna kvalifikacija potpuno ekvivalentna, stručnjaci se mogu rasporediti direktno u tvrtku. U suprotnom, oni dobivaju tzv. privremenu kvalifikaciju (Anpassungsqualifizierung) s maksimalnim trajanjem od 18 mjeseci. ‘Važno nam je da se svi stručnjaci ovdje snađu i da ne budu gurnuti na marginu društva’, kaže predsjednik Komore Koblenz Krautscheid i dodaje: ‘Radujemo se što ćemo ravnopravno raditi s našim bosanskim partnerima’, zaključuje list Süddeutsche Zeitung.