VELIKA SRAMOTA: Supermarketi ‘Tuš’ i ‘Belamioniks’ odbili isporučiti potrepštine potrebne ugroženim

Podijelite vijest

Supermarketi koji nisu htjeli isporučiti neophodne namirnice su ”Belamioniks” i “Tuš”. Sa dodjeljivanjem su sarađivali marketi ”Bogičević”, ”Fis” i ”Bingo”.

Na jučer održanom vanrednom zasjedanju Vlade Brčko distrikta BiH, Pododjeljenje za javne nabavke dobilo je zadatak da nabavi sredstva za rad i lična zaštitina sredstva: čizame, kabanice, lopate, hranu i vodu, kako bi se obezbijedila pomoć poplavljenim područjima i ugroženom stanovništvu.

Kako je saopćeno u nastavku vanrednog zasijedanja u popodnevnim časovima, pojedini supermarketi u Brčkom nisu htjeli isporučiti pomenuta sredstva ukoliko plaćanje ne bude izvršeno unaprijed, uprkos vanrednom stanju i elementarnoj nepogodi, javlja portal Brckonavezi.com.

Supermarketi koji nisu htjeli isporučiti neophodne namirnice su “Belamioniks” i “Tuš”. Sa Pododjeljenjem su sarađivali marketi “Bogičević”, “Fis” i “Bingo”, navedeno je u izvještaju Pododjeljenja za javne nabavke.

I dok članovi Civilnog štaba, volonteri i mnogobrojni građani danonoćno čuvaju bezbjednost ljudi na terenu, očigledno neki nemaju osjećaja, a ni solidarnosti, za tuđu muku.

“Imali smo izvjesnih iznenađenja da su neki marketi tražili unaprijed plaćanje takvih narudžbi, bez obzira što smo proglasili elementarnu nepogodu i što Vlada garantuje plaćanje. Ipak neki marketi nam nisu dozvolili da uzmemo robu i da je platimo prilikom ispostave računa. Ovo me je jako iznenadilo i te procedure su mi nejasne jer smo mi organ uprave i platićemo sve obaveze što se toga tiče”, rekao je gradonačelnik Domić.

Kako je istanuto na sjednici Vlade, Hotel “Jelena” i “Fis” su ponudili sobe za smještaj ugroženog stanovništva.

Danas je, prema podacima Pododjeljenja za javne nabavke, ugroženom stanovništvu isporučeno, između ostalog, 1200 litara mlijeka, 200 konzervi, 120 pari čizama i 100 kabanica.

 

Vakat.ba/Depo.ba