Portal 072info

Velika studija: Za što je sve marihuana dobra, a čemu štet

Velika američka studija popraćena dokazima i s dovoljno istraživanja po prvi put je otkrila za što je sve marihuana dokazano učinkovita, za što nije te njene dokazane negativne efekte.

Opsežna studija američke Nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine otkrila je za što je sve marihuana dobra, a čemu sve šteti. Loših strana ipak ima više nego dobrih.

Marihuana tako dokazano ublažava vrtoglavicu nastalu zbog kemoterapije, gotovo sigurno ublažava kroničnu bol i pomaže ljudima da zaspu. U određenom postotku bila je učinkovita kod liječenja grčeva kod multiple skleroze i kod liječenja mišićne ukočenosti.

No, nema dovoljno istraživanja i dokaza koji bi potvrdili da učinkovito liječi epilepsiju, a za što se diljem svijeta preporučuje. Nema dovoljno dokaza ni da kanabis liječi rak, sindrom iritabilnog crijeva, određene simptome Parkinsove bolesti niti pomaže ljudima da se riješe ovisnosti, piše Daily Mail. 

Stručnjaci s Nacionalne akademije pozivaju sve da se dobro informiraju o marihuani, kanabisu i kanabinoidima prije nego ih počnu uzimati jer mogu predstavljati rizik za javno zdravlje ako se neodgovorno koriste.

Ovo su glavni zaključci:

  • Postoje jaki dokazi da marihuana povećava rizik od razvoja shizofrenije i drugih vrsta psihoza, a to je najizglednije kod redovitih uživatelja marihuane.
  • Marihuana dokazano povećava rizik od prometnih nesreća, ali nema jasnih indikacija koje povezuju marihuanu s nesrećama ili ozljedama na radu.
  • Postoje jasni dokazi da je marihuana povezana s težim respiratornim simptomima i češćim epizodama kroničnog bronhitisa.
  • Postoji povezanost marihuane i kasnije ovisnosti o drugim supstancama, poput alkohola, cigareta ili drugih droga.
  • Mali je rizik od razvoja depresivnih poremećaja.
  • Vrlo je malo dokaza da marihuana utječe na školski rezultat, ili da povisuje stopu nezaposlenosti ili da štetno utječe na funkcioniranje u društvu.
  • Kod trudnica pušenje “trave” povezano je s manjom porođajnom težinom djeteta, ali su slabi dokazi da je povezana s komplikacijama u trudnoći i da su njihove bebe češće završavale na intenzivnoj njezi.
  • Nema dovoljno dokaza koji pokazuju kako to utječe na dijete nešto kasnije i je li povezano sa sindromom iznenadne dojenačke smrti ili uzimanja opojnih droga.
  • Nema povezanosti marihuane i raka pluća. Nema ni jasnih dokaza da je povezana s razvojem raka prostate, grlića maternice i jednjaka.
  • Postoje slabi dokazi da marihuana može biti okidač za infarkt, pogotovo kod ljudi s visokim rizikom od srčanih bolesti.
Podijelite članak