Velika zagađenost vazduha u pojedinim dijelovima FBiH

Zagađenost vazduha u porastu je u pojedinim dijelovima Federacije BiH /FBiH/, a koncentracija štetnih materija i dalje je u porastu, uglavnom u kotlinama.

Povećan je broj pacijenata u domovima zdravlja i ustanovama hitne pomoći jer su njihova zdravstvena stanja pogoršana zbog zagađenja.

Smog u Sarajevu onemogućava normalno kretanje i odvijanje saobraćaja, te otežava disanje ljudi. Zabilježene su visoke koncentracije lebdećih čestica, pogotovo u naseljima Ilidža i Otoka, prenose federalni mediji.

Prekoračene su i granične vrijednosti azotnog oksida, a u porastu je i koncetracija sumpordioksida, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Zenici je zagađenost vazduha velika od ranije, a visoka koncentracija štetnih čestica zabilježena je i u Tuzlanskom kantonu, ali situacija još nije dramatična.

S obzirom da su pored vremenskih prilika za zagađenje odgovorni i građani, građanima se savjetuje da izbjegavaju grijanje na ugalj i druga niskokvalitetna goriva, te da smanje korištenje automobila.

Srna