Portal 072info

Velike nagrade za plasman na Euro: Koliko će zaraditi Savez, a koliko Zmajevi?

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u baražu za Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine igrati u Francuskoj snage će odmjeriti s reprezentacijom Republike Irske. Osim za historijski plasman na Evropsko prvenstvo reprezentativci Bosne i Hercegovine igrat će i za bogate premije koje je osigurala UEFA. 

I pored činjenice da će na Evropskom prvenstvu u Francuskoj igrati osam reprezentacija više u odnosu na Evropsko prvenstvo odigrano u Ukrajini i Poljskoj, nagradni fond koji je UEFA obezbijedila za učesnike na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta je mnogo veći. 

Tako su reprezentacije koje su osigurale nastup na Evropskom prvenstvu 2012. godine zaradile po 8.5 miliona eura. Pobjeda u grupnoj fazi nagrađivana je s dodatnih milion eura, a remi s 500.000 eura. Ekipa koja je završila kao trećeplasirana u grupi dobila je milion eura, a učesnici četvrtfinala dva miliona eura. Za učesnike polufinala osigurano je tri miliona eura. Poraženi finalista dobio je 4.5 miliona eura, dok je osvajač dobio dodatnih 7.5 miliona eura. Tako je Španija ukupno od Evropskog prvenstva odigranog 2012. godine zaradila 24 miliona eura. 

Nagrade za Euro u Francuskoj još uvijek nisu poznate, osim one za samo učešće. Tako će sve reprezentacije koje se plasiraju na Evropsko prvenstvo inkasirati 12 miliona eura, što je za 3.5 miliona eura više u odnosu na Euro 2012. Vjerovatno će i druge nagrade biti veće, obzirom da se očekuje da prvak Evrope inkasira između 30 i 35 miliona eura. 

Pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo selektor Sušić i kapiten Edin Džeko dogovorili su raspodjelu financijskih sredstava s čelnicima Saveza. Tako je u slučaju direktnog plasmana dogovorena raspodjela u odnosu 50-50%, a u slučaju plasmana kroz baraž, 60-40%. S obzirom na to da je jedini način da se plasiramo na Euro kroz baraž, reprezentativci Bosne i Hercegovine podijelit će 4.8 miliona eura. Ako se plasiramo nagrada će se podijeliti na osnovu minutaže u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak