Portal 072info

Velike pobjede Trumpa i Clintonove

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Glavni republikanski kandidat za nominaciju u utrci za Bijelu kuću Donald Trump osvojio je u utorak republikanske predsjedničke predizbore u državi New York, približivši se osvajanju dovoljnog broja kandidata za dobivanje nominacije, no večer je bila nešto neizvjesnija za Hillary Clinton, favoritkinju za nominaciju američkih demokrata. 

Njujorški multimilijarder ostvario je veliku pobjedu u svojoj matičnoj državi čime je dobio snažan vjetar u leđa u osvajanju 1.237 glasova stranačkih elektora potrebnih za nominaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Glavna demokratska kandidatkinja Hillary Clintontakođer je ostvarila pobjedu u New Yorku, kojeg je jednom predstavljala kao senatorica u američkom Kongresu, otupljujući zamah svome stranačkom rivalu Bernieju Sandersu i ostvarivši veliki korak prema dobivanju stranačke predsjedničke nominacije. No američke tv postaje nisu odmah objavile pobjednika na strani demokrata ocjenjujući da iako Clinton vodi, prvi rezultati pokazuju njenu izjednačenost sa Sandersom, iako joj je trebala jasna pobjeda nakon što je njen protukandidat ostvario seriju od sedam od posljednjih osam stranačkih utrka. Rezultati su nešto kasnije pokazali osvajanje 60 posto glasova za Clinton u odnosu na 40 za Sandersa.

Pobjede Trumpa i Clinton u jednom od najvećih državnih predsjedničkih predizbora do sada dalo je važan poticaj oboma kandidatima za jake pozicije sljedećeg utorka, na kojima se također očekuje njihov dobar rezultat na novih pet predizbora u sjeveroistočnim američkim saveznim državama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Trump je osvojio više od 60 posto glasova nakon prebrojanih oko 40 posto, lako pobijedivši rivale, senatora Teda Cruza iz Teksasa, i guvernera Ohija Johna Kasicha, čime je došao u poziciju da osvoji većinu ili svih 95 glasova elektora.

Trump, koji je i dalje nepopularan kod republikanskog stranačkog vodstva i aktivista, u ove je predizbore ušao s osvojenih 756 stranačkih glasova do sada, dok je Cruz imao 559, a Kasich 144, navodi Associated Press. Ako ne osigura dovoljan broj glasova do stranačke konvencije u srpnju u Clevelandu, elektori će moći prelaziti drugim kandidatima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pobjeda Hillary Clinton u New Yorku nad senatorom iz Vermonta Sandersom trebala bi povećati njeno vodstvo od 244 stranačkih glasova u odnosu na Sandersa i učiniti njemu gotovo nemogućim nadoknaditi deficit i osvojiti 2.383 stranačka elektora potrebna za nominaciju po pravilima koja vrijede kod Demokrata po kojima se delegati alociraju proporcionalno na temelju rezulatata u svakoj državi.

Predizbori u New Yorku bili su praćeni neregularnostima pa je tako više od 125.000 ljudi nestalo s popisa u toj državi od oko 4 milijuna birača koliko se procjenjuje da ih izlazi na predizbore.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

federalna.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)