AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Procjenjuje se da je u Bosni i Hercegovini oko 60.000 ljudi uključeno u proizvodnju maline, što znači da će štete prouzrokovane snijegom i mrazom utjecati ne samo na urod nego i na smanjenje finansijske dobiti.

Najteže će ipak biti porodicama kojima je proizvodnja malina jedini izvor zarade. Brojne povratničke porodice koje egzistenciju osiguravaju upravo uzgajanjem malina sada su u teškom položaju.

Očekivani urodU posljednje tri godine malinarstvo u općini Maglaj doživljava pravu ekspanziju. Računa se da se malinarstvom bavi do 600 proizvođača i da je pod malinjacima 100 hektara. Samo u prošloj godini otkupljeno je između 150 i 200 tona maline, čime su lokalni malinari zaradili do 600.000 KM.

Lideri u proizvodnji maline su poljoprivrednici iz sela Kopice, gdje je pod malinom i kupinom zasađeno od 300 do 350 dunuma zemlje. Ove godine očekivao se urod od 200 do 350 tona. Nažalost, snijeg, hladno vrijeme i mraz uništili su urod i planove proizvođača.

Mujanović: Velike štete

Malinjaci koji su podignuti na nešto višim nadmorskim visinama, na području sela Kopice, Čobe, Domislica i Oruče, nakon snježnih padavina, pretrpjeli su stoprocentnu štetu. Sabit Mustafić iz Kopica, zahvaljujući projektu UNDP-a, dobio je protivgradnu mreži i plastično kolje za malinjak.

Uništen zasad

Snijeg koji je na ovom području napadao i do pola metra polomio je sve i uništio mu kompletan zasad.

– Štete je teško precizno procijeniti, ali može se reći da iznose od 40 do 50 posto, a novčano iskazano to je od 400 do 500 hiljada maraka, samo za područje općine Maglaj. U cijeloj BiH štete su velike, kako na zasadima jagodičastog voća tako i na stablašicama. Samo u sektoru jagodičastog voća štete se u cijeloj zemlji procjenjuju na oko 40 miliona KM – rekao je Salih Mujanović, predsjednik Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Potrebna podrška

Mujanović je pozvao više nivoe vlasti da se uključe u saniranje šteta i da pomognu da voćarstvo, kao važna poljoprivredna grana, opstane.

– Ova godina je prijelomna i, ako ne budemo imali njihovu podršku i razumijevanje, kao i vlasnika hladnjača i otkupljivača, onda je ova grana voćarske proizvodnje ozbiljno dovedena u pitanje – ističe Mujanović.

avaz.ba