AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Veliki je broj novootvorenih inostranih poslovnica u Beču. Uprkos korona krizi, prošle godine je 218 međunarodnih preduzeća otvorilo poslovnice. Prema podacima Bečke privredne agencije, to je treći najveći broj do sada, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

U austrijskoj prijestonici je 2019. godine broj novootvorenih poslovnica bio 266, a u 2018. godini 221. Već tradicionalni broj preduzeća je, prethodnih ali i prošle godine, iz Njemačke, i to njih 44. Veliko zanimanje pokazale su i Velika Britanija sa 16 te Italija sa 14 preduzeća, a slijede Švicarska, Rusija i Slovačka.

Novootvorene poslovnice u 2020. godini donijele su 1.718 novih radnih mjesta i aktivirale investicije u vrijednosti od 263 miliona eura.

– Veliki interes međunarodnih preduzeća za naš grad i u godini pandemije koronavirusom potvrđuje da se Beč smatra stabilnim i sigurnim poslovnim centrom – naglasio je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Otvaranju filijala u Beču uvijek prethode godine planiranja. Iako je nesigurno postavljati prognoze za 2021. i naredne godine zbog pandemije koronavirusom, Bečka privredna agencija (Wirtschaftsagentur Wien) je u saradnji sa Službom Grada Beča za doseljenike i državljanstvo (MA 35) pokrenula je osnivanje ureda za pružanje informacija međunarodnim stručnjacima i naučnicima koji imaju želju da se sa svojim porodicama presele u Beč. Pokretanje ovog ureda planirano je za sredinu 2021. godine budući da je smanjen priliv kvalifikovane radne snage iz inozemstva.