Veliki broj učenika iz Sarajeva i Vareša požalio se na stomačne tegobe tokom ekskurzije u Neumu

neum 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Veći broj učenika Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” iz Sarajeva i Osnovnih škola Vareš i Majdan požalio se na stomačne probleme, a mnogi su morali dobiti i liječničku pomoć tokom ekskurzije u Neumu, saznaje Klix.ba.

Redakciji Klix.ba požalilo se više roditelja, poručivši da su morali dolaziti po djecu da ih voze natrag u Sarajevo i druga mjesta.

“Učenici 9 razreda Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” su bili na ekskurziji u Neumu. Već drugu noć su učenici počeli povraćati i osjećati se loše. Treći dan par učenika je završilo na infuziji u ambulanti u Neumu dok je i drugima bilo loše. Roditelji su morali dolaziti po djecu da ih voze natrag u Sarajevo”, kazano je za Klix.

Poručeno nam je da je tokom treće noći, samo još više djece dobijalo temperaturu i povraćalo.

“Razrednim nastavnicima isto nije bilo dobro. Učenici devetog razreda iz Osnovnih škola Vareš i Majdan su se našli u istoj situaciji tokom drugog dana ekskurzije. Rečeno je da je to samo neki stomačni virus, ali se sumnja i na trovanje. Djeca su se kući vratila u kritičnom stanju gdje je značajan broj njih bio na infuziji i u Sarajevu. Više od 60 posto učenika je u veoma lošem stanju te se malo njih pojavilo danas na nastavi”, rečeno je.

Direktorica Osnovne škole Vareš u izjavi za Klix.ba navela je da su se učenici su vratili kući u srijedu poslijepodne.

“U utorak je dvoje djece počelo povraćati, popodne se tokom dana još dvoje javilo i mi smo djecu uputili u Dom zdravlja u Neumu da bi uključili ili isključili to trovanje hranom. Pregledala ih je doktorica i rekla da je virusna infekcija te im je uključila lijekove. Tu večer se još pojavilo djece sa mučninom. Nakon lijekova, već je određenom broju djece bilo bolje”, navela je.

Dodala je da su djeca poslije prijave konstatno bila pod nadzorom.

“Ujutro kad su ustali, već im je dosta bilo bolje. Jednoj djevojčici je bilo mučno, ali nije povraćala. To je ujedno i bio zadnji dan, prije polaska kući u Vareš”, rekla je.

Istakla je da su roditelji bili upoznati sa svim dešavanjima.

“Kada smo došli nazad, znam da su roditelji odveli djecu na pregled u Dom zdravlja Vareš, a ja sam jučer tražila njihovo mišljenje. Rečeno mi je da je najvjerovatnije stomačni virus. Jutros sam poslala dopis da mi se obrate pismeno, pa što oni kažu, mi ćemo roditelje uputiti šta dalje mogu činiti. Mi smo zakazali roditeljski sastanak povodom novonastale situacije”, zaključila je.

Klix.ba