Veliki češki proizvođač zainteresiran za modernizaciju rudnika u FBiH

Modernizacija sedam rudnika u sastavu koncerna “Elektroprivrede BiH” uključuje i nabavku nove, savremene opreme koja će biti korištena za eksploataciju uglja. Trenutno je u realizaciji ili pripremi nekoliko projekata, a kako nam je potvrđeno, među zainteresiranima je veliki češki proizvođač “Ostroj”, čiji se strojevi i druga oprema, osim u Češkoj, koriste i u rudnicima u Slovačkoj, Poljskoj, Španiji, Ukrajini, Rusiji, Turskoj i Meksiku.

Predsjednik kompanije “Ostroj” Vladimir Trochta kaže da su trenutno fokusirani na tender za modernizaciju rudnika Breza, ali da su zainteresirani za cjelokupnu rudarsku industriju u BiH.

– „Ostroj“ je vrlo zainteresiran za modernizaciju industrije uglja u Bosni i Hercegovini. Željeli bismo oživiti i iskoristiti saradnju između proizvodnih kompanija sa sjedištem u bivšoj Čehoslovačkoj i kupaca i partnerskih kompanija sa sjedištem u bivšoj Jugoslaviji, koja ima korijene dugoročno još od dvadesetih godina prošlog stoljeća. Smatramo da je rudarski sektor regije zapadnog Balkana, posebno industrija uglja BiH, od strateškog značaja za našu kompaniju – ističe Trochta.

Pojašnjavajući šta bi za rudnike u BiH značila modernizacija, Trochta ističe da nude potpuno mehanizirani sistem za vađenje (eksploatacija) uglja s minimalnim brojem radnika za njegovo održavanje. Naime, potrebno je samo devet rudara te po jedan električar i bravar da bi mogli upravljati longval opremom tokom jedne smjene sa satnom proizvodnjom blizu 300 tona uglja.

Fena