VELIKI PODVIG BH. LJEKARA: Bebi od pet dana uspješno operirano srce

Na Pedijatrijskoj klinici i u Centru za srce Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prvi put u historiji dječije kardiologije i kardiohirurgije u januaru ove godine operiran je dječak od svega pet dana, koji je imao jednu od najkompliciranijih urođenih srčanih anomalija. 

Beba je odmah po rođenju na KCUS dovezena iz Nove Bile i tada joj je uspostavljena dijagnoza. 

– Data mu je terapija lijekovima nakon čega je dr. Mirza Halimić, invazivni kardiolog, uradio srčanu terapijsku kateterizaciju, dok je operaciju četiri dana kasnije uspješno obavio mr. dr. Edin Omerbašić. Prvog postoperativnog dana terapijsku bronhoskopiju uradila je mr. dr. Selma Dizdar. Dijete je otpušteno kući 14. dan nakon operacije, dobrog i stabilnog općeg stanja – izjavila je za “Dnevni avaz” prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević, šefica Odjela kardiologije Pedijatrijske klinike KCUS-a. 

Također, u ovoj zdravstvenoj ustanovi prvi put je uspješno terapijskom kateterizacijom zatvoren defekt (rupa) u srcu 14-godišnje djevojčice. 

Doktorica Mesihović-Dinarević ističe da je sve dijagnostičke i terapijske procedure obavio lokalni tim kardiohirurga, kardiologa, anesteziologa, medicinskih sestara i tehničara, koji su educirani u zemlji i inozemstvu.

Avaz