Portal 072info

Veliki projekat, osigurano 80 miliona eura: Federacija BIH uskoro dobija nove kilometre autoputa

Evropska banka za obnovu i razvoj osigurala je sredstva za Koridor Vc, odnosno izgradnju na poddionici Buna – Počitelj i Donja Gračanica – Tunel Zenica, u iznosu od 80 miliona eura.

 

Projekt je izuzetno važan jer će povezati mostarsku regiju sa jadranskom obalom, te konačno zatvoriti finansijsku konstrukciju izgradnje zeničke zaobilaznice. Planirano je da projekt bude okonačan do kraja 2019.godine. Međutim, dalja izgradnja značit će i povećanje akciza na gorivo.

EBRD-ov projekt pokrivat će dvije regije, jednu na jugu, a drugu u zeničkoj regiji.

Za BiH izgradnja koridora 5-C ima višestruko značenje jer nas uključuje u međunarodnu savremenu prometnu mrežu. Ovaj projekt omogućit će izgradnju 7,2 km autoceste na poddionici između Bune i Počitelja, koja je nastavak dionice Počitelj – Bijača, kao i 3,9 km na poddionici između Donje Gračanice i Tunela Zenica. Dionica Počitelj-Buna, pri izgradnji neće zadavati poteškoće, kažu u Autocestama Federacije.

“ Gubimo jako puno saobraćaja još uvijek na magistralnoj cesti i nadamo se da ćemo nakon što završimo ove dvije dionice značajan saobraćajni tok koji je na magistralnoj cesti koji ide na Doljane preusmjeriti na granični prelaz Bijača koji je zaista opremljen da preuzme puno veće saobraćajne kapacitete i da ne stvara probleme u ljetnom periodu,” ističe Jasmin Bučo, direktor JP Autoceste FBiH.

Napominje, zenička zaobilaznica je kompleksnija, jer su gotovo cijelom dionicom vidljiva klizišta.

“ Ta dionica je jako bitna jer je to bio treći dio zeničke zaobilaznice i na tom dijelu se nalazi petlja. Da bi ostala dva dijela bila funkcionalna mi smo morali napraviti ovu finansijsku konstrukciju i zatvoriti konačno taj treći dio zeničke zaobilaznice. da bi saobraćaj mogao na petlji Donja Gračanica da se poveže na postojeću magistralnu mrežu.”

Planirano je da projekt bude okončan 2019.godine. Međutim, dalja izgradnja autoceste neće biti moguća bez povećanja akciza na gorivo poručuju iz Autocesta Federacije.

“Kada smno radili prve studije izvodljivosti 2004 godine, vidjeli smo da je otprilike potrebno negdje oko 30 feninga po litru goriva, da bi završili kompletan autoput,” kazao je Bučo.

U BiH trenutno akciza na gorivo iznosi 10 feninga i kada je ustanovljena nije bilo potrebe za povećanjem, budući da je kapacitet realizacije projekata bio nizak.

“ Sada kada je taj kreditni kapacitet sa 10 feninga iscrpljen naravno da moramo ići sa povećanjem na 20 feninga, to je jedini način da bi se održao nastavak izgradnje koridora 5C,” dodaju iz Autocesta Federacije.

Prvi zajam EBRD-a za izgradnju dionica koridora 5-C potpisan je još 2008. u iznosu od 180 milona eura. Uključujući 80 miliona, zajedno s ulaganjem za Sarajevsku obilanicu, sveukupni doprinos je 315 miliona eura.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box