Veliki su uvijek željeli više: Arsen Venger je upozorio na Superligu 2009. godine

23 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Francuski trener Arsen Venger (Arsene Wenger -71) prije 12 godina je upozoravao na moguće formiranje Superlige. Inače, bivši trener Arsenala je tokom menadžerske karijere bio je poznat kao vizionar i čovjek koji mijenja fudbal, ali njegove apele da će se klupskom fudbalu desiti ovako ozbiljna stvar kao da niko nije shvatio. Upozoravao je Venger još 2009. godine da će najbogatiji okrenuti leđa UEFA-i.

Novo takmičenje

Dok je bio trener londonskog tima, Francuz je govorio o novom takmičenju koje će se pojaviti.

– Možda ćete za deset godina ima Evropsku ligu… Novac koji stiže iz Lige prvaka nije dovoljan najbogatijim klubovima. Ne znam kako će to tačno izgledati, ali neki ljudi iz sjenke guraju taj projekat’, rekao je Venger 2009. godine, prenosi “Mondo”.

Danas je cijela Evropa u šoku, mnogi su iznenađeni ovakvim razvojem situacije, ali znaci su bili tu. Veliki su uvijek htjeli više, uz što manje kontakta sa klubovima bez velike finansijske moći.

– Neizbežno je… Postat će nemoguće podijeliti novac između velikih i malih klubova, dodao je Venger devet godina kasnije.

Prethodne jeseni dodatno je pojasnio situaciju u evropskom fudbalu.

– Ostale lige vide način da pokvare status koji ima Premijer liga. Ukoliko se dogovore sa engleskim klubovima, evropska Superliga mogla bi da uspije, zaključio je Francuz.

Evropski vrh

Arsenal je posljednji put bio šampion Engleske 2004. godine, pod komandom upravo Vengera. Posljednjih nekoliko godina ne mogu da izbore plasman u Ligu prvaka, ali ove sezone su stigli do polufinala Lige Evrope. U tom takmičenju su već igrali finale, kada je Čelsi Maurucija Sarija bio bolji u Bakuu… Dok je Venger bio na čelu tima iz Londona, ”Tobdžije” su bile mnogo bliže evropskog vrha.