Veliki uspjeh bečkih besplatnih PCR testova od kuće

bec
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Putem inicijative “Svi grgljaju!”, koju provodi Grad Beč u saradnji sa Privrednom komorom Beča, od početka projekta krajem marta besplatno je podijeljeno oko 1,3 miliona PCR testova na Covid-19.

U Beču je do 25. aprila 2021. godine analizirano 1.025.613 uzoraka, od čega je bilo 5.748 ili 0,56 posto pozitivnih. Na taj način je pravovremeno otkriveno 5.800 infekcija i spriječeno daljnje širenje zaraze.

Stanovnici Beča su testove izuzetno dobro prihvatili. Do sada se oko 400.000 ljudi registrovalo putem web aplikacije projektnog partnera Lead Horizon kako bi proveli test. U prosjeku laboratorije Lead Horizona analiziraju do 31.400 uzoraka dnevno, a najviši broj dnevno analiziranih uzoraka je 40.000.

-Uz projekt ‘Svi grgljaju!’ smo stanovnicima Beča dali na raspolaganje način testiranja, koji je jedinstven u cijeloj Austriji. Redovno testiranje je neophodno za praćenje procesa i brzo prekidanje lanca zaraze – izjavio je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Pouzdanost ovih testova jednako je visoka kao i pouzdanost ostalih PCR testova. Beč se trenutno priprema i za rast potražnje za besplatnim PCR-testovima na grgljanje odnosno ispiranje grla krajem maja, koje bi moglo uslijediti sa popuštanjem mjera, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.