Portal 072info

Veliki uspjeh inovatora iz BiH: Na ženevskom Salonu osvojili sedam medalja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sa tri zlatne, tri srebrene i jednom bronzanom medaljom, od ukupno osam predstavljenih inovacija, bh. inovatori su se, nakon četiri godine odsustvovanja, uspješno vratili na ženevski Salon inovacija, koji završava danas,prenosi novinska agencija Patria. 

Na sinoćnjoj svečanosti proglašenja dobitnika priznanja, zlatne medalje su dobili dr. Fikret Alić iz Tuzle, Ivan Milićević iz Posušja i dr. Zehrudin Osmanović iz Lukavca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dr. Alić je predstavio, po prvi put, nov sistem zagrijavanja, u kojem se izvor električne energije automatski podešava prema potrebama elektro-potrošača.

Originalnost izuma najjasnije se može predstaviti primjerom električne ploče za kuhanje: zagrijava se samo ona površina ploče koja je prekrivena dnom posude (sa vodom, hranom ili nečim trećim što treba zagrijati). Na sličan način izvor se podešava prema zapremini i dužini zagrijavanja datog objekta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za izum koji omogućava da se opasni kemijski talog pretvori u korisni cement, dr. Osmanović je dobio najviša priznanja na svim izložbama na kojima je inovacija predstavljena proteklih mjeseci: Istambul, Krakov, Nirnberg, Pariz, Seul… Radi se o otpadu koji nastaje kao nuzproizvod proizvodnje jestive soli i sode, a odlaže se na prostranim deponijama, zvanim „bijela mora“, koja ugrožavaju zemlju, floru, faunu, čovjeka…

Najviša priznanja dobio je i Ivan Milićević za „trajnu osnovu za saće “ („satna osnova“, kako kažu pčelari), koja je praktično neuništiva, i može se obnoviti svakih 3-5 godina, jednostavnim pranjem u vreloj vodi. Izađuje se od biološki razgradivih sastojaka (čisti vosak, praškasto mljevena ljuska kukuruznog zrna, 99,9 % čisti kalcijum karbonat).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Srebrene medalje dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (hermetična pepeljara), trojac Halilovića iz Kladnja – Ademir, Avdo i Emsad (držač medicinskih spremnika) i Mato Bilić, iz Zenice (udice sa unutrašnjih bodljama).

Bronzu je dobio Asim Kadrić, iza Sarajeva, za kišobran, koji se nosi slobodnih ruku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jean-Luc Vincent, predsjednik salona inovacija Ženeva, dodijelio je zlatni sat generalnom sekretaru AIBIH Huseinu Hujiću, kao posebno priznanje za dugogodišnju suradnju, bespoštedan rad i doprinos razvoju i promociji inovatorstva, javlja N1. 

nap.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)