Portal 072info

Veliko interesovanje Njemačke za auto industriju BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U uglednom njemačkom dnevnom časopisu “Wolfsburger Nachrichten” objavljen je članak o debi nastupu bh. kompanija na međunarodnom sajmu dobavljača Volkswagen grupacije, IZB 2018 (Internationale Zuliefererbörse 2018), koji se svake dvije godine održava u Wolfsburgu, SR Njemačka pod pokroviteljstvom WOB AG, inače 50% u vlasništvu grada Wolfsburga i 50% u vlasništvu Volkswagena.

U članku se navodi da Bosna i Hercegovina ove godine slavi svoj premijerni nastup na ovako važnom sajmu i da će devet kompanija iz automobilskog sektora u BiH imati priliku da se pokažu u najboljem svjetlu i predstave asortiman svojih proizvoda i usluga. Na prestižnom sajmu IZB 2018, učestvuje preko 800 kompanija iz 34 države svijeta, dok se na užoj listi čekanja nalazi preko 300 svjetskih kompanija. Devet kompanija iz BiH bit će smještene u Dvorani br. 4 na zajedničkom štandu br. 4302, pod organizacijom Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S obzirom na važnost privredne snage i potencijal rasta industrije, Vlada FBiH je, u saradnji sa Privrednom komorom FBiH, pokrenula projekt “Razvoj automobilske industrije Federacije Bosne i Hercegovine”. Također, 2016. godine osnovana je Grupacija Automobilske Industrije (GAI) pri Privrednoj komori FBiH koja se sastoji od 32 kompanije koje izravno rade za automobilsku industriju. Glavni cilj zajedničkog projekta Vlade i Privredne komore FBiH je daljnje jačanje automobilskog sektora, kao jednog od najvažnijih pokretača privrednog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Ono što je vrlo bitni naglasiti je dase kontinuiranim daljnjim obukama, standardizacijom i certificiranjem sistemski povećava konkurentnost ekonomije zemlje, kao i dugogodišnje iskustvo domaćih dobavljača automobilske industrije, te njihove trenutne mogućnosti, tehnološki napredak i opredjeljenost ka daljem razvoju i usavršavanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Navedene aktivnosti također su prepoznate i podržane od strane USAID WHAM projekta.

Akta.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME