Veliko naučno otkriće: Je li pronađena efikasna metoda za liječenje raka i to pomoću – virusa?

Podijelite vijest

Nova vrsta terapije raka koja koristi uobičajeni virus za inficiranje i uništavanje štetnih ćelija pokazuje veliko obećanje u ranim ispitivanjima na ljudima, kažu britanski naučnici.

Jednom pacijentu rak je nestao, dok su drugi vidjeli smanjenje tumora. Lijek je oslabljeni oblik virusa herpes simpleksa – koji je modificiran da ubije tumore, piše BBC.

Bit će potrebne veće i duže studije, ali stručnjaci kažu da bi injekcija na kraju mogla ponuditi spas za više ljudi sa uznapredovalim rakom.

Krzysztof Wojkowski, 39-godišnji graditelj iz Zapadnog Londona, jedan je od pacijenata koji su učestvovali u tekućoj fazi istaživanja, koji je vodio Institut za istraživanje raka i Trust Royal Marsden NHS.

Dijagnosticiran mu je 2017. godine rak pljuvačnih žlijezda, u blizini usta. Uprkos operaciji i drugim tretmanima u to vrijeme, njegov rak je nastavio rasti.

“Rečeno mi je da nije ostalo opcija za mene i primao sam njegu krajnjeg života. Bilo je pogubno, pa je bilo neverovatno da bi se pristupilo liječenju”.

Kratki kurs virusne terapije – koji je posebno izmijenjena verzija HERPES virusa koja obično uzrokuje hladne čireve – čini se da su pročistili njegov rak.

“Imao sam injekcije svake dvije sedmice pet sedmica, što mi je potpuno iskorjenilo moj rak. Sad sam bez raka.”

Injekcije, date direktno u tumor, napadaju rak na dva načina – napadajući se na ugradnju kanceroznih ćelija i čineći ih da budu puknu i aktiviranjem imunološkog sistema.

Oko 40 pacijenata probalo je tretman kao dio istraživanja. Neki su dobili ubrizgavanje virusa, nazvanim RP2, sami. Drugi su takođe dobili još jedan lijek za rak – nazvan Nivolumab – takođe.

Nalazi, predstavljeni na medicinskoj konferenciji u Parizu, Francuska, Prikazuju:

  • Tri od devet pacijenata dali su samo RP2, što je uključivalo i Krzysztofa, vidljivo je da se njihovi tumori smanjeni
  • Činilo se da je sedam od 30 koji su kombinirali tretman imalo buspojave, poput umora, bili su uglavnom blagi

Vodeći istraživač prof Kevin Harrington rekao je za BBC da su reakcije na liječenje “istinski impresivne”.

“Rijetko je vidjeti tako dobre stope odgovora u kliničkim ispitivanjima u ranoj fazi, jer je njihov primarni cilj testiranje sigurnosti liječenja, a oni uključuju pacijente sa vrlo naprednim karcinomima za koje su tekući tretmani prestali raditi”, rekao je.

“Želim da vidim da li i dalje vidimo koristi dok tretiramo povećani broj pacijenata.”

To nije prvi put da su naučnici koristili virus za borbu protiv raka. NHS je odobrio terapiju zasnovanu na hladno virusu, nazvanu T-vec, za napredni rak kože prije nekoliko godina.

Prof. Harrington poziva RP2 suped-up verziju T-vec-a.

“Imale su druge izmjene virusa, tako da kada uđe u ćelije raka, učinkovito potpisuje njihov smrtni nalog.”

Dr Marianne Baker, iz istraživanja raka, rekla je da bi ohrabrivani nalazi mogli promijeniti tečaj liječenja raka.

“Naučnici su otkrili da bi virusi mogli pomoći u liječenju raka prije 100 godina, ali bilo je izazovno da im se pojavi sigurno i efikasno.

“Ova nova virusna terapija pokazuje obećanje u maloj ranoj suđenju – sada nam je potrebno više studija kako bismo saznali koliko dobro funkcionira.

“Istraživanje sugerira da je kombiniranje višestrukih tretmana moćna strategija, a virusne terapije poput ovog moglo bi postati dio našeg alata za prebijanje raka.”