Veliko slavlje: U najmanjem italijanskom selu rodila se prva beba poslije osam godina

Screenshot 2 1120
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Cijelo italijansko selo Morterone, najmanje na Apeninskom poluostrvu, proslavilo je rođenje novog stanovnika – prve bebe u selu poslije osam godina, objavio je Guardian.

Morterone, planinsko selo u Lombardiji, rođenjem dječaka Denisa dobilo je svog 29. stanovnika.

“To je pravo slavlje za cijelu zajednicu”, rekla je Antonella Invernizzi, gradonačelnica Morteronea, za Corriere della Sera.

Denisovi roditelji, Matteo i Sara, objavili su rođenje dječaka u skladu sa tradicijom, postavljajući plavu traku na ulazna vrata svog doma. To je prvi put da je takva traka viđena u selu od 2012. godine kada je rođena djevojčica, prenosi N1.

Denis je rođen u bolnici u obližnjem gradu Lecco. Njegova majka Sara rekla je da je bilo teško nostiti trudnoću za vrijeme pandemije koronavirusa, koja je teško pogodila Lombardiju, ali srećom zaobišla Morterone.

Najavila je veliku proslavu kada se porodica vrati kući iz bolnice.

“Dočekat ćemo svakoga raširenih ruku. Uzbudljivo je što će moja beba biti među stanovnicima Morteronea i makar malo povećati njegovu populaciju”, kazala je Sara.

Denisovo rođenje došlo je nekoliko sedmica pošto su zvanični podaci italijanskih vlasti pokazali najmanji broj rođene djece od 1861. godine. U 2019. godini u Italiji se rodilo nešto više od 420 hiljada beba.

Morterone se vodi kao najmanja italijanska opština prema broju stanovnika. Populacija je nedavno opala na 28 mještana, pošto je preminuo otac gradonačelnice Invernizzi.

“Sada smo se vratili na 29. Nema drugih beba na vidiku, makar kako ja znam, a novorođenče je svakako radost za sve nas”, istakla je.

GODISNJICA
MARKETING