Veoma je važno gdje držite parfeme, u kupatilu ni slučajno

37fdbbf5820edbded54aeb339eecf21f

Iako većina parfeme voli držati nadohvat ruke, to je pogrešno.

Barem tako tvrde stručnjaci.

Kako stručnjak za parfeme Jonny Webber tvrdi, mjesto na kojem držite parfeme može utjecati na njihov kvalitet, odnosno koliko će dugo ostati u optimalnom stanju.

– Samo 16 posto ljudi pravilno skladišti parfeme – istaknuo je Webber koji je objasnio gdje biste trebali držati svoje parfeme.

Prema njemu, ovo su najgora mjesta za čuvanje parfema.

– Izlaganje parfema svjetlu i često mijenjanje temperatura siguran je način da parfemi izgube svoju izvornu aromu. Izloženost prirodnoj i umjetnoj svjetlosti razgrađuje mirisne tekućine – skrenuo je pažnju Webber.

To može uzrokovati da parfem s vremenom promijeni boju, ali i hemijski sastav što će promijeniti njegov miris. Zato je ovaj stručnjak preporučio čuvanje parfema u ormaru ili ladici kako bi se izloženost svjetlu svela na minimum, osiguravajući da duž ostane u izvornom stanju.

– Alternativno, možete ga držati na vidljivom mjestu, ali u originalnoj ambalaži ili ukrasnoj kutiji – dodao je.

Važno je da svoje parfeme držite na niskoj i stalnoj temperaturi. Temperaturne fluktuacije mogu izmijeniti fizička svojstva sastojaka parfema.

– Vlažna okruženja poput kupaonice i spavaće sobe koja bi mogla biti vruća ljeti, a zimi se zagrijavaju centralnim grijanjem, najgora su mjesta za pohranjivanje mirisa – tvrdi stručnjak te dodaje da je potrebno odabrati hladno mjesto koje nije sklono promjenama temperature.

– Parfem se može čuvati i u frižideru – predlaže Jonny koji smatra da parfemi, ako se pravilno čuvaju, mogu trajati i do dvije ili tri godine.

Prethodni članakHit video: Golf 2 i BMW na snijegu, ko je bolje prošao?
Sljedeći članakRođen bez nogu i s djelimično razvijenim rukama briljira u karateu