Veoma loše stanje usjeva na području Brčko distrikta zbog velike količine padavina

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na području Distrikta Brčko stanje usjeva je veoma loše zbog velike količine padavina, a nastavak proljetne sjetve nije moguć ni za 15 dana zbog nepovoljnih vremenskih prilika – kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika Sava Brezovo Polje Selo Drago Novaković.

S druge strane, kako je naglasio, veći problem predstavlja obolijevanje pšenice i ozimih kultura.

Padavine i niske temperature 

– Sinoć je i led pogodio jedan dio Krbeta, Ražljeva i Brezovog Polja što je dodatno oštetilo poljoprivredne usjeve – rekao je Novaković, navodeći da problema imaju i povrtlari jer padavine i niske temperature dovode u pitanje ovu proizvodnju.

Izrazio je nadu da će se usjevi kukuruza oporaviti nakon povlačenja vode, osim ako bujice nisu odnijele sjetveni sloj.

– Vremenski uslovi trenutno ne idu na ruku poljoprivrednim proizvođačima, a to će predstavljati poseban problem naročito na onim zemljištima na kojima još nije obavljena proljetna sjetva, a gdje se zadržava voda u površinskom sloju – rekao je Novaković.

On je naglasio da će upravo zbog toga rok za sjetvu biti značajno pomjeren.

– Poljoprivrednici su već upoznati s tim da bi trebali krenuti u sjetvu ranijih hibrida kako bi izbjegli eventualno gubitke dodatno u odnosu na one koji bi bili u normalnim rokovima sjetve – istakao je Novaković.

Procjena štete

Poljoprivrednici takođe znaju da čim budu u prilici da mogu ići s hemijskih tretmanom, da zaštite usjeve i da prate situaciju na terenu. Problem će biti, kako je rekao, i s korovima s obzirom na to da proizvođači uglavnom nisu stigli obaviti tretmane protiv korova.

Novaković kaže da trenutno nije moguće procijeniti štetu, posebno na pšenici koja je u fazi cvjetanja i vlatanja, ali i na kukuruzu. Međutim, tvrdi da nijedna parcela na području Distrikta neće ostati nezasijana jer će poljoprivrednici, bez obzira na veoma skupu sjetvu i štetu koju budu pretrpili, uložiti dodatne napore da obrade svaku parcelu.

Avaz