Verifikacija respiratora koje je uvezla Srebrena malina trebala bi početi naredne sedmice

Screenshot 1 21

Verifikacija 100 respiratora koje je iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina” trebala bi početi naredne sedmice, tačnije 12. februara, potvrđeno je za Klix.ba iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Jedini uslov za to je da ne bude žalbi na izbor kompanije koja će vršiti verifikaciju, a koja je odabrana po novom tenderu.

Kako nam je potvrđeno, na tender je pristigla jedna ponuda, i to kompanije Verlab. Komisija koja je imenovana za provđenje postupka pregledala je jučer ovu ponudu i ocijenila je pozitivno, te je izvještaj o tome uputila direktoru FUCZ-a.

Nakon toga počeo je teći žalbeni rok od pet dana. Iako je bio samo jedan ponuđač, ovaj rok je morao biti ostavljen.

Devet mjeseci od nabavke
Nijedan respirator “Srebrene maline” još nije u funkciji, čeka se verifikacija

Potpisivanje ugovora s Verlabom planirano je za 11. februar, pod uvjetom da ne bude žalbi, a sam proces verifikacije mogao bi početi već narednog dana.

Podsjetimo da je 80 respiratora u BiH stiglo u aprilu prošle godine, a preostalih 20 je dopremljeno naknadno.

Skoro svi respiratori u međuvremenu su podijeljeni zdravstvenim ustanovama, ali nijedan od njih nije u funkciji jer nije proveden proces verifikacije.

Na prvom tenderu također je izabrana kompanija Verlab ali verifikacija nije provedena a ugovor je istekao, pa je raspisan novi tender. U međuvremenu je na Sudu BiH počelo suđenje zbog sumnje da je prilikom uvoza ovih respiratora prekršen zakon.

Svi optuženi u predmetu “Respiratori” – Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt Srebrena malina, 29. januara ove godine izjasnili su se da nisu krivi.

Početak suđenja
Svi optuženi u predmetu “Respiratori” izjasnili se da nisu krivi

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.