Verlab: Malina respiratori ispunjavaju sve mjeriteljske i tehničke zahtjeve, proizvođač se bavi pitanjem namjene

Laboratorija za verifikaciju medicinskih uređaja Verlab, oglasila se jutros saopćenjem u vezi sa respiratorima koje je nabavila firma “Srebrena malina”.

Naime, iz ove firme su naglasili kako su oni zaduženi za verifikaciju i izdavanje certifikata o verifikaciji mjerila parametera respiratori, de ta sa te strane spomenuti malina respiratori zadovoljavaju sve kriterije.

image

Napominju da oni nemaju veze sa certifikatima o namjeni tih respiratora, odnosno da se tim stvarima bavi sam proizvođač respiratora.

image

image

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Najjednostavnije rečeno, verifikacija je potvrda/utvrđivanje da li su odstupanja mjerenih vrijednosti dobivenih korištenjem etalona u odnosu na zadane vrijednosti na aparatu unutar zakonski dozvoljenih granica. Dakle, Verlab se isključivo bavi verifikacijom i izdaje certifikate o verifikaciji mjerila, a ne certifikate o namjeni.

Naša je obaveza da navedemo da se svako mjerilo koje je prošlo verifikaciju mora koristiti u skladu sa preporukama proizvođača. Znači, svaki aparat koji je prošao zakonsku verifikaciju je siguran i pouzdan za korištenje u skladu sa preporukama proizvođača. Proizvođač, serviser i druge ustanove koje se bave pitanjem usklađenosti i certifikacije se zvanično bave pitanjem namjene. Neki od portala su podijeli kako to i u praksi izgleda, pa evo i mi ćemo iskoristiti te iste slike, navode iz Verlaba.

Najjednostavnije rečeno, verifikacija je potvrda/utvrđivanje da li su odstupanja mjerenih vrijednosti dobivenih…

Objavljuje VerlabPonedjeljak, 5. travnja 2021.

IZVOROslobođenje
Prethodni članakU 29. GODINI: Zbog komplikacija od koronavirusa preminula porodilja
Sljedeći članakNastavljeno suđenje u predmetu “Respiratori”