VESELITE SE, PRVOROĐENI: Najstarije dijete najčešće je i NAJPAMETNIJE, evo zašto?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ako imate starijeg brata ili sestru, jeste li ikada imali osjećaj da postižu bolje rezultate od vas – bolji su u školi, bolji u sportu, bolje prihvaćeni u društvu?

Nedavno istraživanje američkog Nacionalnog ureda za gospodarska istraživanja (NBER) pokazalo je da prvorođena djeca postižu bolje školske rezultate od njihove mlađe braće i sestara. Već je prije dokazano da prvorođena djeca statistički imaju bolje rezultate na IQ testovima, rjeđe zloupotrebljavaju droge i rjeđe zatrudne još u srednjoj školi, piše Magazin.

Postoje brojne teorije koje pokušavaju objasniti tu činjenicu. Tako Derek Thompson u The Atlanticu između ostalog tvrdi da naknadno rođena djeca dobiju smanjena ‘genetska poboljšanja’.

Drugi tvrde da prvorođeni dobiju svu, nepodjeljenu pažnju roditelja što jače stimulira njihov mozak i opći razvoj. Dolaskom drugog, pa onda i trećeg djeteta roditelji ne samo da moraju dijeliti svoju pažnju na više djece, već dolazi i do zamora u odgoju. A zamor u odgoju rezultira i popuštanjem discipline.

Ako dijete nije prikladno sankcionirano zbog recimo loših rezultata u školi, ono neće imati ni razloga popraviti se. Starija djeca često se bune kako su roditelji bili puno stroži prema njima nego što su njihovoj mlađoj braći i sestrama, iako bi im dugoročno trebali biti zahvalni na tome.

Jedno od zanimljivijih objašnjenja zašto starija djeca prolaze u školi bolje od mlađe je to da starija djeca imaju priliku podučavati mlađu. A ako možeš učiti druge, onda i lakše prepoznaš vrijednost znanja.

Ipak, nije sve tako crno ni za mlađu djecu. Istraživanja su pokazala da su ‘srednja’ djeca više diplomatska, fleksibilna, prirodni posrednici, dobri u međuljudskim odnosima i prirodni komunikatori, dok su ljudi koji su bili najmlađe dijete u obitelji često uporni i šarmantni, zbog potrebe u djetinjstvu da skrenu pažnju na sebe.

Jasno, sve gorenavedeno su statističke generalizacije, tek jedan od niza faktora koji utječu na rast i razvoj svake osobe.

GODISNJICA
MARKETING