Portal 072info

VESELITE SE, PRVOROĐENI: Najstarije dijete najčešće je i NAJPAMETNIJE, evo zašto?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako imate starijeg brata ili sestru, jeste li ikada imali osjećaj da postižu bolje rezultate od vas – bolji su u školi, bolji u sportu, bolje prihvaćeni u društvu?

Nedavno istraživanje američkog Nacionalnog ureda za gospodarska istraživanja (NBER) pokazalo je da prvorođena djeca postižu bolje školske rezultate od njihove mlađe braće i sestara. Već je prije dokazano da prvorođena djeca statistički imaju bolje rezultate na IQ testovima, rjeđe zloupotrebljavaju droge i rjeđe zatrudne još u srednjoj školi, piše Magazin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Postoje brojne teorije koje pokušavaju objasniti tu činjenicu. Tako Derek Thompson u The Atlanticu između ostalog tvrdi da naknadno rođena djeca dobiju smanjena ‘genetska poboljšanja’.

Drugi tvrde da prvorođeni dobiju svu, nepodjeljenu pažnju roditelja što jače stimulira njihov mozak i opći razvoj. Dolaskom drugog, pa onda i trećeg djeteta roditelji ne samo da moraju dijeliti svoju pažnju na više djece, već dolazi i do zamora u odgoju. A zamor u odgoju rezultira i popuštanjem discipline.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako dijete nije prikladno sankcionirano zbog recimo loših rezultata u školi, ono neće imati ni razloga popraviti se. Starija djeca često se bune kako su roditelji bili puno stroži prema njima nego što su njihovoj mlađoj braći i sestrama, iako bi im dugoročno trebali biti zahvalni na tome.

Jedno od zanimljivijih objašnjenja zašto starija djeca prolaze u školi bolje od mlađe je to da starija djeca imaju priliku podučavati mlađu. A ako možeš učiti druge, onda i lakše prepoznaš vrijednost znanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ipak, nije sve tako crno ni za mlađu djecu. Istraživanja su pokazala da su ‘srednja’ djeca više diplomatska, fleksibilna, prirodni posrednici, dobri u međuljudskim odnosima i prirodni komunikatori, dok su ljudi koji su bili najmlađe dijete u obitelji često uporni i šarmantni, zbog potrebe u djetinjstvu da skrenu pažnju na sebe.

Jasno, sve gorenavedeno su statističke generalizacije, tek jedan od niza faktora koji utječu na rast i razvoj svake osobe.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME