Portal 072info

Veslala od Japana do Aljaske

Sara-Auten-gBritanka Sara Auten postala je prva žena koja je sama u čamcu preveslala od Japana do Aljaske kada je u ponedjeljak kasno uvečer stigla na Aleutska ostrva poslije 150 dana na moru.

“Ovo su bili neki od najintenzivnijih i najupečatljivijih mjeseci mog života. Bilo je istovremeno sjajno i brutalno”, navela je 28-godišnja Auten u saopštenju. “Cijeli put je bio privilegija”. Auten je svoje uspješno putovanje proslavila šampanjcem u Adaku, Aljaska, gdje ju je sačekao lokalni žitelj i to je, kako pišu lokalni mediji, bio njen prvi susret sa ljudima poslije gotovo pet mjeseci. Ona je napustila Čoši u Japanu 27. aprila i preveslala 6.034 kilometra. Putovanje je dio njenog plana da obiđe svijet biciklom i kajakom. Tokom putovanja izborila se sa velikim talasima, uzburkanim morem, hladnoćom i mrakom, a njen brod se prevrnuo pet puta. Izborila je i psihološku bitku što je bila sama. Kako prenose mediji, “tvitovala” je o magli u kojoj se umalo izgubila i halucinacijama od iscrpljenosti pred kraj puta.

Za Autenovu, diplomiranog biologa sa Oksforda, neki prizori koje je vidjela poput albatrosa ili kitova, nadomjestili su sve prepreke i neprijatnosti na koje je naišla. Vrhunac njenog putovanja, navela je, bila je ajkula koja je kružila oko broda dok je veslala. Tokom putovanja vjerila se nasred okeana, zahvaljujući satelitskom telefonu, za dugogodišnjeg dečka. Zbog lošeg vremena pristala je na Aljasci, a ne u Kanadi kako je prvobitno planirala. Iduće godine planira da se vrati u Adak sa kolegom Džastinom Kurgenvenom kako bi kajakom nastavila putovanje kroz Aljasku. Potom će biciklom preći Kanadu i Sjevernu Ameriku prije nego što ponovo sama bude kajakom prešla Atlantski okean i pristala u Velikoj Britaniji. Njen prvi pokušaj propao je 2012. godine zbog tropske oluje. Auten je inače najmlađa osoba i prva žena koja je sama preveslala Indijski okean 2009. godine kada je iz Australije stigla na Mauricijus.

Podijelite članak