peticija 248424 725x408 1
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 15, 2021 @ 20:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Svakodnevno traju politički, verbalni, obračuni unutar Bosne i Hercegovine, a politička priča sve je više s prizvukom 90.-tih uz olaku upotrebu riječi „rat“. Političari, ali i međunarodni predstavnici na taj način uznemiruju sve koji su rat preživjeli u ovoj državi. Udruženje za podršku ratnim veteranima, porodicama i žrtvama rata u Bosni i Hercegovini „Pravi požar“ iz Dervente pokrenulo je peticiju s jednim ciljem- zaustaviti tu političku priču.

Pokrenuli su peticiju Stop pozivima na rat u BiH

„Mi, veterani rata iz svih nekada zaraćenih strana u BiH, okupljeni u Udruženju “Pravi požar” s plemenitim ciljem zagovaranja mira, odlučno pozivamo na prekid zapaljive retorike, prijetnjama sukobima kao i pominjanju rata sa ciljem prikupljanja političkih poena i poigravanjem sa budućnošću svih nas.“, navedeno je u online peticiji Udruženja.

Upravo veterani su najpozvaniji da govore o ratu i njegovim kobnim posljedicama, a njihova uloga mirovnih aktivista jedini je ispravan put za normalnu budućnost na ovim prostorima.

Veterani rata u BiH pozivaju sve ljude dobre volje koji su svjesni kakve užase rat nosi da im se pridruže u potpisivanju peticije.

Tekst se nastavlja nakon reklame

„ Zajedno se suprostavimo govoru mržnje i pozivima na rat kako bi se glas razuma čuo što dalje! Nadglasajmo u javnom prostoru one koji rat spominju čim im zatreba alibi za njihovu nesposobnost da pregovaraju i dogovaraju se, i to bez ikakve odgovornosti za izrečeno!“, kažu iz Udruženja „Pravipožar“.

Podsjećaju da je tokom četverogodišnjih sukoba u Bosni i Hercegovini poginulo oko 100.000 ljudi, na stotine hiljada je ranjeno i raseljeno, te da se još traga za nestalima na svim stranama.

„Prijetnje novim sukobima stvaraju ambijent koji tjera ljude iz zemlje, razara ekonomiju, guši izgradnju demokratskog društva i prosperitet. O ratnoj prošlosti, koja većini ljudi u BiH nije donijela ništa dobro, treba otvoreno razgovarati, ali samo s ciljem da se istorija ne ponovi, odnosno da se bolna iskustva koja smo svi prošli iskoriste za sprečavanje bilo kakvih budućih sukoba.“, dodaju.

Uz poruku „Dijalog i mir nemaju alternativu“ sve u BiH pozivaju da potpišu peticiju na https://www.onlinepeticija.com/

Peticija je tek pokrenuta. Do sada je više od 500 potpisnika.

Pročitajte samo neke od komentara potpisnika peticije Stop pozivima na rat:

Aleksandar Kukurić (Trebinje) -„Potpisujem zato što treba spriječiti bagru pljačkašku, nezajažljivu, nesposobnu da opet tuđoj djeci nametnu užase, dok njihova troše pokradeni novac po svjetskim destinacijama.“

Emir Ibrahimović (Vogošća) – „Jednostavno mi je preko glave da se svakodnevno isključivo u političke svrhe koristi huškanje na rat i razaranja, ubijanje nedužnih, dok ovi koji zavađaju bježe sa porodicama i pokradenim bogatstvom ove zemlje.“

Pedja Pesić (Vrbas) – Dosta je ludila!

Agan Kovačević – „Potpisujem zato što sam i sam veteran prošlog rata i znam kakav je to užas.“

Дарко Зубовић (Стари Бановци) poručuje – „Браво! Људи, морамо се ми, народи бивше Југославије- све нације, мирити, или пропадосмо начисто. Какав црни рат? Није никога брига, већ ће врло радо сви гледати да се што лакше окористе овим нашим јадним народом. Испоштујемо једни друге док нам се сва деца нису отселила и предала ову земљу другим народима, који никада нису живели овде. Постаћемо мањина на својој земљи.“

LIDER